Georgescu, BNR: Fără agricultură, creşterea economică ar fi fost doar jumătate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul trecut, fermierii au înregistrat producții mari, însă prețurile la cereale s-au prăbușit. Cu toate acestea, agricultura a fost unul dintre motoarele creșterii economice.

„Agricultura şi protecţia mediului sunt subiecte importante care contribuie la creşterea economică a României. De exemplu, în 2013, creşterea economică ar fi fost doar jumătate din cea raportată dacă nu ar fi contribuit creşterea din agricultură, ceea ce arată importanţa a agriculturii şi a celor care lucrează în acest domeniu”, a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Florin Georgescu, în cadrul unei conferințe de specialitate, transmite Agerpres.

În 2013, produsul intern brut (PIB) al României a avansat în 2013 cu 3,5%, țara noastră fiind lider european în ceea ce privește creșterea economică. Avansul PIB-ului a surprins chiar și autoritățile, care estimau o creștere de doar 2,8%. Contribuția agriculturii a fost esențială, în condițiile în care acest sector contribuie anual cu 6-7% la PIB, iar în 2013 a adus 18,5 miliarde de euro în economie, acesta fiind cel mai bun rezultat din istorie.

Rezultatele pozitive ale fermierilor se datorează și investițiilor realizate cu fonduri europene. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, au fost contractate toate fondurile disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

Florin Georgescu susţine că există o serie de oportunităţi din punct de vedere al creşterii eficienţei în agricultură prin aplicarea unor reforme complexe în domeniu iar agricultura în România este un subiect foarte important mai ales dacă se are în vedere şi dinamica exporturilor în acest domeniu.

„Realizările României în agricultură se bazează pe o serie de factori, o absorbţie mai bună a fondurilor europene dar un efort semnificativ din partea bugetului de stat”, a mai spus oficialul BNR.

Totodată, prim-viceguvernatorul BNR a precizat că România se confruntă cu o serie de probleme, similare celor din pieţele europene şi internaţionale, precum impactul negativ al încălzirii globale asupra agriculturii sau creşterea cererii de hrană în următorii 30 de ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE