„Fructele tradiției” duc lipsă de clienți

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociația „Szekely Gyumolcs” din Odorheiul Secuiesc a demarat în acest an proiectul „Fructele tradiției”, se luptă să găsească noi clienți pentru sucurile, siropurile și gemurile fără chimicale pe care le produce.

În primăvara acestui an, Asociația „Szekely Gyumolcs” a început proiectul „Fructele tradiției”, prin care și-a propus să salveze speciile tradiționale de pomi fructiferi și să încurajeze cultivarea acestora de către localnici în vederea dezvoltării unor afaceri profitabile. Pentru ca veniturile producătorilor să fie cât mai mari, asociația a accesat granturi oferite de Guvernul Norvegiei pentru promovarea activităților tradiționale și a dezvoltat o mică unitate de procesare a fructelor, unde se produc sucuri, siropuri și gemuri naturale.

Din păcate, neavând conservanți chimici, aceste produse au termen scurt de valabilitate și trebuie păstrate în condiții speciale pentru a nu se altera. Drept urmare, eforturile Asociației „Szekely Gyumolcs” de a le vinde prin marile magazine sau lanțuri de benzinării nu au dat rezultatele scontate.

„Nu este piață pentru produsele noastre”, mărturisește Simo Szilard, membru al Asociației „Szekely Gyumolcs”, care, alături de alți 40 de producători, încearcă să facă din agricultură un pariu câștigat.

Manufactura Asociației „Szekely Gyumolcs” este amplasată în Lupeni și produce în funcție de sezon. Se obțin cam 100 de litri de suc de afine și alți 30 de litri de suc de măcieșe, pe sezon. Cantitățile de suc de mere și de pere sunt mai mari.

O firmă din Asociația „Szekely Gyumolcs”  se ocupă de promovarea și vânzarea produselor obținute de grupul de producători, care colaborează ca o mare familie.

„Ne ajutăm unul pe celălalt. Asociația „Szekely Gyumolcs” sprijină și producătorii care nu sunt membri, dar este dificil să ne impunem pe piață”, spune Simo Szilard.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE