Fraude cu terenuri agricole, orchestrate de funcționari ai statului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu au efectuat 6 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de înşelăciune, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, membrii grupului infracţional, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au falsificat mai multe  înscrisuri oficiale, cu prilejul încheierii acestora şi le-au folosit sau le-au încredinţat altor persoane spre folosire, în scopul inducerii în eroare mai multor persoane.

Aceştia, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au „selectat” aproximativ 70 de persoane îndreptăţite să  fie împroprietărite, conform Legii fondului funciar şi care  se aflau  în situaţii speciale (vârstă înaintată, stare de sănătate precară, stare materială precară, domiciliul în altă localitate, etc.), pe care le-au indus în eroare şi le-au determinat să semneze procese – verbale de punere în posesie pe anumite terenuri (în unele cazuri semnăturile au fost falsificate), fără ca acestea să cunoască amplasamentul real, având convingerea că sunt situate în locuri îndepărtate sau greu accesibile.

Ulterior, la „sugestia” funcţionarilor din primărie sau a celorlalte persoane ce fac parte din grupul infracţional, persoanele îndreptăţite împuterniceau unul dintre membrii grupării să vândă terenurile în cauză, fără ca actele să intre vreodată în posesia proprietarului de drept, acesta din urmă fiind în imposibilitatea de a lua cunoştinţă de amplasamentul terenurilor.

Terenurile erau ulterior înstrăinate de către membrii grupării la preţuri ridicate din care remiteau proprietarilor doar o sumă modică.

Prejudiciul cauzat este de 700 000 euro. La sediul D.I.I.C.O.T. –  Biroul Teritorial Giurgiu urmează să fie audiate 11 persoane.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE