Pana la ora actuala, AFIR a finantat 5.495 de apicultori, pentru care a acordat finantari totale de peste 109 milioane de euro, informeaza agentia.
Beneficiarii au primit sprijin nerambursabil pentru achizitia de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii.
Apicultorii au accesat fonduri europene nerambursabile acordate prin submasurile 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Totodata, proiecte ce privesc domeniul apicol au primit finantare si prin submasurile 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol” si 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectoarele agricol si pomicol”.
Citeste si: Prognoza agrometeo: seceta pedologica in aproape toata tara. Culturile de grau, printre cele mai afectate
Potrivit sursei citate, cele mai multe proiecte pentru apicultura au fost finantate prin intermediul submasurii 6.3.
Astfel, prin aceasta submasura s-au finantat 4.667 de proiecte cu o valoare publica contractata de aproape 70 milioane euro.
Aceste proiecte au vizat achizitia de familie de albine sau instrumentar apicol.
Proiectele dedicate apiculturii finantate prin submasura 6.1 sunt in numar de 801, cu o valoare publica contractata de 33,1 milioane euro si au prevazut atat achizitii, cat si mica procesare la nivelul exploatatiei apicole.
De asemenea, prin submasura 4.1 au fost finantate 6 proiecte pe apicultura, cu o valoarea publica contractata de peste 2,4 milioane euro.
Tipurile de investitii vizeaza infiintarea/ modernizarea stupinelor prin achizitie echipamente apicole si amenajare spatii pentru procesare, conditionare produse apicole.
Prin submasura 4.2 beneficiarii au primit finantare pentru 5 proiecte de investitii in domeniul apicol cu o valoare publica contractata de peste 2,3 milioane de euro, finantarea fiind acordata pentru unitatile de procesare, ambalare si comercializare produse apicole.
AFIR precizeaza ca prin submasura 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol” a fost finantat un proiect privind promovarea si comercializarea in comun a productiei de miere si produse apicole realizate de membrii unui grup de producatori.
Valoarea publica contractata a acestui proiect este de 107.200 euro, iar din grup fac parte noua exploatatii agricole.
Mai mult, submasura 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectoarele agricol si pomicol” a finantat 15 proiecte care vizeaza cooperarea actorilor locali in vederea sustinerii lanturilor scurte de aprovizionare cu produse apicole.
Cele 15 proiecte au primit finantare pentru 74 membri, din care 43 sunt fermieri (exploatatii care participa in proiectele de cooperare).
Valoarea publica contractata a acestor proiecte este de 1,27 milioane euro.
AFIR ofera si cateva exemple de investitii in acest domeniu.
Astfel, SC Filia Three SRL din localitatea Crasna, judetul Salaj, a depus in 2016 un proiect de finantare prin submasura 4.2 (Investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole), prin care a solicitat si primit fonduri europene nerambursabile in valoare de 189.895 euro.
Valoarea eligibila totala a proiectului a fost de 379.790 euro.
Beneficiarul a solicitat finantare pentru a dezvolta partea de procesare a mierii, prin construirea unei unitati de procesare, ambalare si comercializare a produselor apicole.
Totodata, proiectul a vizat dotarea cu utilajele si echipamentele necesare procesarii si ambalarii mierii, in vederea realizarii unui lant integrat de colectare, depozitare, procesare, ambalare si comercializare a produse apicole.
Apicultorul Denes-Zsolt PAP a construit o hala cu functiuni de depozitare, procesare, ambalare, precum si un magazin de prezentare produse apicole.
Printre achizitiile realizare prin implementarea proiectului, se numara: o masina de ambalat miere in caserole si una pentru ambalat la plic, omogenizator si pompa de miere, camera pentru decristalizare dar si laptop-uri, birouri sau alta aparatura necesara functionarii.
Un alt exemplu de investitie din domeniul apicol, finantat prin FEADR si finalizat in 2019, este cel realizat de Stoica Ion, in Porumbacu de Jos, din judetul Sibiu.
In anul 2017 acesta a solicitat finantare in valoare de 15.000 euro pentru dezvoltarea fermei apicole de mici dimensiuni pe care o detine.
Proiectul a fost finantat in proportie de 100% prin submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Beneficiarul are ca obiect de activitate apicultura. De la 20 de stupi, in 2020 – anul infiintarii, acesta si-a crescut treptat exploatatia, ajungand la momentul depunerii proiectului la 130 de familii de albine.
Prin implementarea proiectului, apicultorul Stoica si-a propus dezvoltarea si modernizarea capacitatii de productie, imbunatatirea managementului exploatatiei si promovarea activitatii desfasurate, implicit a produsului finit.
In perioada 2018 – 2019, beneficiarul a comercializat o cantitate de 3.471 kg miere, in valoare de 14.873 euro.
Aceasta reprezinta o crestere de 132,21% fata de cat a fost estimat in cadrul planului de afaceri, respectiv 1.500 kg.
Din cele 28 de echipamente achizitionate prin proiect, pentru dotarea exploatatiei si indeplinirea planului de afaceri, amintim un compresor, o masina de gaurit si insurubat, un polizor unghiular, un pistol pentru vopsit rame, un capsator pneumatic etc.