Fonduri europene pentru spatii de depozitare, prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

SC Livada Bunicului-Corbi SRL a fost infiintata in anul 2013 cu intentia dezvoltarii unei afaceri in domeniul depozitarii fructelor.

Motivatia inceperii acestei activitati a fost data de nevoia unor astfel de spatii, fiind un lucru stiut ca pe raza judetului Arges activitatea de pomicultura este una dezvoltata, potrivit informatiilor publicate de Asociatia GAL Fagarasul de Sud-Tinutul Posadelor.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: crearea de noi capacitati de productie eficiente si competitive, produse cu valoare adaugata cat mai mare, utilizarea optima a produselor existente, productivitate sporita a muncii, implementarea standardelor comunitare.

Obiectivele specifice sunt: realizarea unei constructii pentru depozitarea fructelor pe teritoriul GAL Fagarasul de Sud-Tinutul Posadelor, depozit ce va servi intreaga arie de acoperire a GAL-ului; introducerea si dezvoltarea de tehnologii si echipamente tehnologice performante care sa asigure cresterea valorii adaugate a produselor agricole; crearea de noi locuri de munca astfel incat sa asigure continuitatea fluxului tehnologic – 4 noi locuri de munca, forta de munca fiind recrutata din zona de actiune a GAL-ului; valorificarea potentialului agricol in zona in colaborare cu grupuri de producatori si Directia Agricola, in vederea achizitionarii de fructe pentru depozitarea lor.

In cadrul proiectului s-a realizat un depozit pentru fructe proaspete in interiorul caruia se asigura conditii de pastrare astfel incat calitatea fructelor sa nu fie depreciata in momentul distribuirii acestora pe piata. Depozitul va asigura pastrarea fructelor pe o perioada mai mare de timp astfel incat sa poata fi distribuite pe piata in stare proaspata la un interval mai mare de timp fata de momentul recoltarii. In acest fel va fi satisfacuta nevoia de fructe in stare proaspata si nu conservate la nivelul pietei locale si invecinatate, crescand valoarea produselor la vanzare, rezultand astfel plus valoare a produselor comercializate, inclusiv a societatii.

In cadrul depozitului se vor efectua operatiuni de sortare si pastrare a fructelor.

Pentru populatia Comunei Corbi, dar si pentru comunele invecinate, construirea acestui depozit faciliteaza accesul producatorilor locali de fructe la un spatiu de depozitare modern, construit la standarde europene, asigurand prin aceasta o comercializare a productiei de fructe la un pret corect.

Proiectul a fost depus in iunie 2013 si a fost finalizat in luna septembrie a acestui an. In depozit pot fi stocate 2.160 de tone de tone de fructe si 240 de tone de fructe de padure. Investitia va fi recuperata in aproximativ 10 ani.

Prin noul PNDR, investitiile in spatii de depozitare  pot fi sprijinite prin intermediul submasurii 4.1 – „Investitii in ferme”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE