Deținerea unor spații de depozitare adecvate poate face diferența între profit și pierdere în cazul fermierilor, iar aceste facilități pot fi dezvoltate prin intermediul fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, disponibile prin PNDR 2014-2020.
Un exemplu în aceste sens este al producătorului de cereale şi plante oleaginoase, SC Evel-H Company SRL din comuna Costeşti, judeţul Vaslui, care a obținut finanțare nerambursabilă pentru un depozit de cereale şi modernizarea sistemului de control al calităţii, proiectul fiind finanţat prin Măsura 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”.
Compania exploatează în arendă 1.590,13 hectare de teren. În cei 16 ani de existenţă, societatea vasluiană a ajuns să aibă un sediu modern, capacitate de depozitare pentru producţia proprie de 6.356 tone, un sistem de condiţionare şi uscare a cerealelor și o dotare corespunzătoare cu utilaje specifice, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Cu toate acestea, în decembrie 2013 şi-a propus să continue seria investiţiilor vizând modernizarea, eficientizarea activităţii şi creşterea calităţii produselor.
Proiectul „Depozit de cereale şi modernizare a sistemului de control al calităţii pentru SC Evel-H Company SRL” a luat naştere din necesitatea creşterii capacităţii de depozitare, astfel încât compania să poată presta servicii specializate de stocare şi pentru alţi fermieri din regiune. Astfel, cu ajutorul sprijinului nerambursabil de 112.016,56 de euro, beneficiarul şi-a propus construirea unei noi capacităţi de depozitare de 1.200 de tone, al cărei iluminat să fie asigurat de sisteme fotovoltaice on grid compuse din panouri fotovoltaice, precum şi achiziţionarea de aparatură pentru controlul calităţii: un sistem modern de prelevare a probelor şi un analizor pentru testarea produselor.
Prin finalizarea proiectului (în decembrie 2014), s-a reuşit crearea de noi capacităţi de producţie eficiente şi competitive, prin utilizarea optimă a resurselor existente a fost construită o magazie de 1 271,33 m² din profile zincate, pe structură metalică, având depozitare orizontală şi elemente de ventilaţie naturală.
Totodată, s-a reuşit adaptarea investiţiei la normele inovatoare pentru eficientizarea energetică, prin implementarea unui sistem fotovoltaic cu trei panouri monocristaline de producere a energiei electrice. Aparatura achiziţionată prin proiect este utilizată pentru efectuarea analizelor fizico-chimice necesare gradării produselor şi pentru determinarea caracteristicilor produselor livrate.
Prin intermediul proiectului, s-a reuşit sporirea productivităţii muncii cu peste 53% faţă de perioada anterioară implementării lui. De asemenea, au fost create şi trei locuri de muncă pentru locuitorii din comuna Costeşti.
Asemenea investiții pot fi finanțate și prin PNDR 2014-2020. Vedeți ce tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile prin submăsura 4.1 „Investiții în ferme”.