FNGCIMM: Șapte bănci vor să crediteze fermierii în baza adeverințelor APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Unicredit Țiriac Bank, OTP Bank și Piraeus Bank se alătură băncilor care vor acorda credite pentru finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii măsurii 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor – păsări, aferente sesiunii II – anul I de angajament și sesiunii I – anul III de angajament, a informat FNGCIMM.

Astfel, începând cu 25 februarie 2015, agricultorii vor putea accesa credite cu garanție FNGCIMM, apelând la una din cele șapte bănci partenere: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Exim Bank, Unicredit Țiriac Bank, OTP Bank și Piraeus Bank, urmând ca alte bănci să se alăture în zilele următoare.

Potrivit acestor convenții, clienții băncilor semnatare pot beneficia de garantarea creditelor de către FNGCIMM, în procent de maxim 80% din valoarea creditului.

Beneficiarii, IMM-uri definite conform  legii, trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanţatorului, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene privind orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate şi să nu beneficieze de garanţii de la alte Fonduri de garantare pentru finanțarea accesată.

Pentru obţinerea garanţiei, beneficiarii vor depune la banca finanţatoare documentaţia de credit, iar garanția va fi acordată, la solicitarea băncii, după analiza acestei documentații.

Comisionul de garantare se plătește o singură dată și va fi stabilit pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare, în funcţie de suma efectiv garantată, conform cu pct. 3.3. din Comunicarea Comisiei Europene şi a Ordinului Ministrului nr. 40/2009 – MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE