Finantarea consumului de fructe in scoli, aprobata de Guvern si in 2016

Facebook
Twitter

Guvernul a hotarat ieri sa continue programul de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, finantat din fonduri europene si nationale. De acest program urmeze sa beneficieze si anul viitor peste 1,7 milioane de elevi.

„Fondurile UE alocate Romaniei pentru acest an scolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinantare este de 89%. Masurile adiacente distributiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene si trebuie sa se incadreze valoric in limita a 15% din alocarea finala a fiecarui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE si 34,4 milioane lei reprezinta co-finantare publica si cheltuieli, altele decat cele eligibile. Limita valorii zilnice (pretul fara TVA al merelor) este de 0,37 lei/elev, ca si in anul 2014, iar perioada de distributie gratuita este de maximum 88 de zile”, se arata intru-un comunicat de presa al Executivului.

Hotararea de Guvern aprobata recent stabileste tipul de fructe distribuite – merele, perioada de distributie, limita valorii zilnice, bugetul alocat, precum si modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2015-2016.
Mai mult decat atat, programul cuprinde si activitati prin care este stimulata alimentatia sanatoasa.

„Pe langa faptul ca se dau mere, in scoli exista si un program adiacent care s-a aprobat in aceasta hotarare de guvern care pune la dispozitie 15 la suta din fonduri pentru diverse activitati care sustin incurajarea alimentatiei sanatoase: se organizeaza vizite la ferme pomicole, concursuri tematice legat de fructe, zile tamatice – ziua recoltei si alte evenimente in care vor fi implicate unitatile scolare – coordonarea programului se va face de Consiliile locale”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

Programul prin care elevii din clasele pregatitoare si I-VIII din unitatile de invatamant public si privat acreditat/autorizat primesc zilnic mere a fost instituit incepand cu anul scolar 2009-2010. In cursul acestui an scolar vor beneficia aproximativ 1.750.000 de elevi, conform datelor comunicate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE