Subventie motorina: buget de 145 milioane euro, aprobat de Guvern

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul Oficial a fost publicata luni, 10 octombrie 2016, o Hotarare de Guvern care stabileste bugetul aferent anului 2016 pentru restituirea accizei de la motorina utilizata in agricultura.

Pentru anul 2016, bugetul alocat pentru subventionarea motorinei folosite in agricultura este de 647.248.803 lei, respectiv aproximativ 145 milioane euro. Procedura de acordare a acestor subventii este rambursarea in baza unor documente justificative.

Valoarea accizei restituite este de 99,498 lei/ 1000 litrii, conform HG nr. 1174/2014, actul normativ ce reglementeaza acest ajutor de stat.

Beneficiarii acestui ajutor de stat sunt operatorii economici ce isi desfasoara activitatea in domeniul culturilor vegetale, zootehniei si al imbunatatirilor funciare.

Acestia pot fi intreprinderi mari, indiferent de forma de organizare, intreprinderi mici si mijlocii, respectiv microintreprinderi ori antreprenori persoane fizice autorizate sau asociatii familiale.

Persoanele interesate vor depune la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura cererea insotita de documente justificative.

Important de precizat este de asemenea ca procedura de decontare a fost modificata.

APIA intocmeste si transmite trimestrial la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare cu beneficiarii si sumele exprimate in lei, fara subdiviziuni, aferente cantitatilor de motorina determinate la plata.

Dupa aprobarea de catre Ministerul Finantelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale deschide si repartizeaza credite bugetare catre APIA, care, la rândul sau, repartizeaza credite bugetare centrelor judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, cu sumele cuvenite.

Centrele judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, ale APIA vireaza sumele cuvenite in conturile beneficiarilor, conform legislatiei in vigoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE