Fermierii romani protesteaza la Bruxelles. Care sunt cererile?

Facebook
Twitter

Fermierii romani vor participa la manifestul agricultorilor si cooperativelor, nemultumiti de problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agroalimentar.

Manifestatia se va desfasura marti, intre orele 11:00 si 13:00, in zona Schuman, urmand sa fie prezenti 200 de participanti din 6 tari (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria si Slovacia), iar 50 vor fi doar din partea Romaniei, au anuntat reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC).

„Manifestul este consecinta nemultumirii si dezamagirii profunde a fermierilor si cooperativelor din tarile vecine Ucrainei in legatura cu solutia gasita de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agroalimentar, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de acest conflict armat.

Citeste si: Prognoza ANM: vreme instabila, cu ploi excesive

Comertul international cu marfuri agroalimentare cu Ucraina a fost liberalizat pentru inca un an. Compensatia platita unor tari este cu mult sub nivelul necesar.

Nu toate tarile din Europa Centrala si de Est afectate de liberalizarea comertului cu Ucraina sunt compensate.

Subliniem sprijinul nostru pentru Ucraina, poporul ucrainean si fermierii ucraineni.

Speram sa se incheie rapid conflictul militar neprovocat de Ucraina si sustinem acordarea de ajutor Ucrainei, dar un astfel de ajutor nu trebuie sa pericliteze viabilitatea si competitivitatea fermierilor din Uniunea Europeana sau sa conduca la lichidarea acestora”, se arata intr-un comunicat al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

Reprezentantii organizatiei agricole sustin ca situatia actuala este grava, fermierii din tarile mentionate confruntandu-se in prezent cu o scadere rapida a preturilor si cu o lipsa a cererii de cereale si seminte oleaginoase din cauza unui exces al ofertei fata de cerere.

Potrivit acestora, culoarele de solidaritate nu functioneaza, situatia fiind cauzata, in principal, de importul fara taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intra in Uniunea Europeana, unde au fost importate grau, porumb si soia, chiar daca acestea erau destinate tarilor terte sau cumparatorilor traditionali de produse ucrainene.

„Europa Centrala si de Est este inundata de productia ucraineana. Prin urmare, acestia vor cauta alternative de depozitare sau alte optiuni de comercializare, cu pretul unor conditii comerciale mai proaste.

Intr-un termen atat de scurt, nu exista nicio posibilitate reala de a creste capacitatea de depozitare, cel putin nu fara a compromite parametrii de calitate ai productiei si, in principal, capacitatea acesteia de a rezista la mucegai si daunatori.

Aceasta situatie poate avea cel mai mare impact, in special asupra fermierilor mai mici”, avertizeaza reprezentantii AAC.

De asemenea, o alta situatie semnalata de agricultorii romani vizeaza cresterea numarului de camioane incarcate cu produse primare procesate (ulei, faina, malai, zahar), fiind nevoie in acest context de contingente in toate statele membre pentru a tine situatia sub control si pentru a nu duce la distrugerea industriilor din tarile din Europa de Est.

„Daca nu se iau masuri, va exista un blocaj total in urmatoarea campanie. Astfel, o multime de cantitati recoltate vor fi lasate si puse direct pe camp sau nu vor fi recoltate deloc, deoarece nu exista transport si nici spatiu de depozitare disponibil”, spun reprezentantii AAC.

In acest context, fermierii si cooperativele din Europa Centrala si de Est care participa la protestul din 23 mai 2023 la Bruxelles solicita restabilirea taxelor vamale si contingentelor la produsele agricole si alimentare ucrainene si extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind masurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouale, carnea de pasare, uleiul, faina, malaiul, zaharul, fructele si legumele, precum si prelungirea acesteia pana la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana.

Alte cerinte ale AAC vizeaza: extinderea listei tarilor care pot decide sa interzica introducerea anumitor marfuri agroalimentare din Ucraina pe pietele proprii cu Cehia, extinderea listei tarilor eligibile pentru pachete de compensare, inclusiv Rezerva de criza cu Cehia, crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrala si de Est, deosebit de afectati de consecintele invaziei rusesti in Ucraina, finantat in afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune, permiterea statelor membre din Europa Centrala si de Est sa aplice ajutor national in conformitate cu deciziile guvernelor lor.

Fermierii mai vor cresterea finantarii pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport si a porturilor care sa permita tranzitul eficient al produselor agricole si alimentare din Ucraina catre porturile din Marea Baltica si Marea Neagra, sprijin financiar si de personal pentru serviciile fitosanitare nationale care examineaza produsele agricole importate, consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate si calitatii produselor transportate.

Nu in ultimul rand, organizatia agricola cere raspunsuri mai rapide din partea autoritatilor Uniunii Europene la situatia economica actuala din sectorul agricol si atingerea obiectivelor PAC fara reducerea competitivitatii producatorilor agricoli si impunerea concurentei neloiale asupra produselor agroalimentare din UE in detrimentul celor din afara UE – Reciprocitate.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare este formata din patru organizatii, Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) si Asociatia Forta Fermierilor (AFF).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE