Fermierii din judetul Olt primesc 80 de milioane de euro pentru finatarea investitiilor rurale

Facebook
Twitter

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian-Ionut CHESNOIU a participat in data de 9 mai 2017 la Conferinta Regionala „Fondurile Europene pentru micii si tinerii fermieri”, alaturi de presedintele Federatiei AGROSTAR, Stefan NICOLAE, de deputatii Alexandru STANESCU si Dan CIOCAN, precum si de Virgil DELUREANU (vicepresedintele Consiliului Judetean Olt), de Florin CIOBANU (presedintele Asociatiei Tinerilor Fermieri din judetul Olt).

De asemenea, au fost prezenti si Emil MARINESCU (directorul Directiei Agricole Olt), Doru Daniel NEAGU (directorul executiv adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Olt) si reprezentantii structurilor teritoriale ale AFIR.

Evenimentul, organizat la sediul Consiliului Judetean Slatina din judetul Olt de catre Federatia AGROSTAR cu sprijinul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), a reunit organizatii ale fermierilor din judetele Olt, Dolj, Mehedinti, Gorj, Teleorman si Valcea. De asemenea, au fost invitati si reprezentanti ai institutiilor publice, autoritati locale, dar si consultanti.

In cadrul conferintei au fost dezbatute problemele cu care se confrunta micii fermieri in accesarea si implementarea proiectelor pe fonduri europene, dar si solutii pentru acestea. In plus, au fost analizate si criteriile de eligibilitate ale proiectelor aferente submasurilor (sM) 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri si 6.3 – Dezvoltare ferme mici. Oficialii prezenti la intalnire au raspuns punctual intrebarilor venite din partea fermierilor, dar au explicat si faptul ca finantarea cu fonduri europene se acorda in conformitate cu prevederile legale si procedurale din care decurg anumite obligatii contractuale.

„Oltul este unul dintre judetele in care fermierii au accesat in numar mare liniile de finantare PNDR pentru agricultura. Cu toate acestea, calitatea si oportunitatea investitiilor trebuie sa primeze. Banii acestia din fonduri europene nu sunt destinati sa-i luam si sa plecam cu ei in Spania sau sa ne cumparam masina. Nu sunt bani de ajutoare sociale. Toti fermierii trebuie sa inteleaga ca nu poti sa beneficiezi de fonduri europene daca nu te supui unor reguli. Este firesc sa intelegem ca pentru a avea drepturi trebuie sa indeplinim si anumite obligatii, stabilite prin regulamentele care sunt facute pentru toate tarile Uniunii Europene. Reamintesc, ori de cate ori am ocazia, ca rolul AFIR este acela de a fi aproape de beneficiari, de a le oferi indrumare si sprjin, astfel ca indemn pe toti fermierii cand au probleme sau nelamuriri sa ia legatura cu structurile noastre din teritoriu, fie Oficiul judetean, fie Centrul regional.” a declarat Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general AFIR.

Reprezentantii organizatiilor de fermieri prezenti la intalnire au remarcat ca alocarea pentru sesiunea din 2017 este una mai generoasa pentru solicitantii de fonduri europene si ca acestia trebuie sa valorifice oportunitatea accesarii acestor finantari pentru a dezvolta investitii in agricultura. De asemenea, deputatul Alexandru STANESCU, reprezentant al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei, a precizat ca astfel de intalniri sunt extrem de utile fermierilor, dar si autoritatilor care pot astfel analiza oportunitatea adaptarii legislatiei in domeniul agriculturii.

Fermierii si antreprenorii din judetul Olt au incheiat pana in acest moment 1.699 de contracte de finantare a proiectelor de investitii, in valoarea de aproximativ 80 de milioane de euro. Platile efectuate pana in prezent sunt de peste 27,6 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE