septembrie 24, 2021

Fermele verticale de interior, o solutie economica si productiva de a obtine recolte de succes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In conditiile in care pandemia si seceta au afectat principalele lanturi de distributie pentru industria alimentara, specialistii si-au orientat atentia catre alte metode de a produce hrana. Astfel, a fost dezvoltat conceptul de ferma verticala de interior, o idee posibila in prezent, multumita tehnologiilor existente.

Potrivit expertilor, fermele verticale de interior ofera multiple avantaje, printre care spatiul restrans necesar pentru infiintarea unei astfel de exploatatii dar si un control absolut asupra factorilor care influenteaza dezvoltarea plantelor, precum lumina si apa.

„Exista doua forme de a creste plante. Un mod este vertical, celalalt orizontal. Nimeni nu o numeste agricultura orizontala, dar se incadreaza. In esenta este vorba despre mai multe nivele de crestere intr-o zona condensata. Nu ne bazam pe lumina soarelui, pentru ca avem mai multe rafturi unul peste altul. Folosim lumina artificiala pentru fiecare”, a declarat Amin Jadavji, un investitor in acest concept.

Acest tip de ferma a atras atentia a numerosi investitori, care considera ca sistemul de ferma verticala poate raspunde provocarilor viitorului, legate de deficitul de hrana.

„Noi credem ca toate fructele si legumele, la scara globala, vor fi pana la urma produse in interior, in medii controlate. Este al treilea val al unei infrastructuri sustenabile. In urma cu 20 de ani am vazut prima data energia regenerabila si s-a dezvoltat foarte mult. In urma cu zece ani, a fost la fel cu masinile electrice, iar acum le vezi pe strada. Iar acum, tehnologia atinge si transforma si fermele, pentru a cultiva in medii controlate. Rezultatul este un produs mai bun si prietenos cu mediul”, a precizat Jonathan Webb, un alt investitor, simpatizant al acestui sistem.

Compania nu foloseste nici un pesticid. Plantele sunt udate cu un sistem automat, care foloseste doar 2% din cantitatea care ar fi fost folosita afara, pentru ca sistemul ofera plantelor apa, dar si colecteaza umezeala de la plante.

Pana in prezent, au fost investite aproape 400 de milioane de dolari in dezvoltarea de ferme verticale interioare, iar productia de legume si verdeturi cultivate in acest sistem s-a situat la 360.000 de tone in 2019.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE