porci mangalita

Ferma de porci. Creșterea Mangaliței, porcul-somon, se face cu cheltuieli mari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Singura stațiune agricolă din țară unde se mai conservă genetic specia porcului Mangalita se află în judeţul Cluj.

La Stațiunea de Cercetări Agricole din Turda, specialiștii se luptă să mențină această rasă în stare pură. Datorită calităţii cărnii, porcul de Mangalita este tot mai apreciat de fermieri, iar cererea pe piaţă este în creștere, informează Digi24.

În limbajul popular, porcul Mangalita mai este cunoscut şi ca porcul-somon. Românii au renunțat la el de zeci de ani şi asta din cauza costurilor mari de întreținere. La Turda, însă, o mână de cercetători se luptă să păstreze această rasă în formă pură.

“Prin conservare, noi menţinem această rasă autohtonă, care este o rasă perfecţionată pentru grăsime şi are un punct forte pentru consumul de grăsime. Are un punct forte, pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume”, a explicat Alexandru Nagy, cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda.

“Este, din păcate, pe cale de dispariţie. La Turda, în judeţul Cluj, printre alte lucruri foarte bune pe care le fac ei acolo, au reuşit să conserve o bază genetică şi este baza genetică pentru România pentru soiul Mangaliţa”, spune Iuliu Suătean, şef serviciu la Direcţia Agricolă Cluj.

Nutriţioniştii susţin însă că beneficiile sunt uşor exagerate de crescători, astfel că preţul ei este dublu faţă de cel al cărnii de porc alb, cel mai des întâlnit în fermele din ţara noastră. În plus, creşterea Mangalitei are însă şi dezavantaje. Un exemplar ajunge la 130 de kg într-un an şi jumătate, mult mai târziu decât celelalte rase.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE