Conform unor date publicate de Eurostat, peste un sfert din populatia Romaniei era direct implicata in agricultura in 2015, lucru care pune tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana, privind ponderea populatiei ocupate in agricultura, noteaza agentia Agerpres.
Datele Eurostat confirma ca in 2015, peste 10 milioane de persoane desfasurau activitati in sectorul agricol, pe teritoriul Uniunii Europene. Aceasta forta de munca era in mare parte concentrata in 7 tari membre UE: Romania, Polonia, Italia, Franta, Spania, Bulgaria si Germania.
Raportul Eurostat pentru 2016 arata ca forta de munca din agricultura era constituita in procent de 40% din femei, doar in 5 state membre: Austria (44,5%), Romania (43,1%), Polonia, Grecia si Slovenia (cate 41,1%).
In ceea ce priveste varsta muncitorilor din agricultura, peste 60% dintre acestia aveau intre 40 si 64 de ani, 32% aveau o varsta mai mica de 40 de ani iar 9% aveau o varsta de peste 64 de ani. Studiul arata ca tarile preferate ale muncitorilor agricoli de peste 64 de ani sunt: Portugalia (42%), Irlanda (22%) si Marea Britanie (19%).
Un sfert din persoanele implicate in agricultura din Anglia au studii superioare
In tara noastra, 1,6% din romanii absolventi de studii superioare lucreaza in agricultura, majoritatea pe domeniile lor de specialitate. Cu toate acestea, in Anglia, 25,5% din absolventii de studii superioare sunt direct implicati in circuitul agricol.
Experienta lucratorilor din agricultura
Conform unui sondaj organizat de Eurostat in 20 de state membre UE, 50% din fermieri au declarat ca detin doar experienta practica in agricultura. In tari precum Romania, Grecia, Bulgaria si Cipru, procentul acestora este de peste 90%. Spre deosebire de aceste tari, in Italia doar 3,1% din fermieri aveau experienta practica iar 90,8% au sustinut ca detin o pregatire de baza in agricultura.
In ceea ce priveste pregatirea profesionala de specialitate, 50% din managerii de ferma din Luxemburg ofereau angajatilor astfel de cursuri, pe cand in tari ca Malta, Grecia, Cipru si Romania, sub 1% din manageri organizau cursuri de specialitate pentru angajati.
De asemenea, in Romania, doar 1,5% din persoanele implicate in agricultura sunt angajate in regim full time, in comparatie cu tari precum Cehia, Franta, Luxemburg sau Belgia, unde media angajatilor full time depaseste 50%.