mangalita

MADR va elabora un program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna si Mangalita

Facebook
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a intalnit in data de 6 noiembrie 2017, cu reprezentanti ai crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita.

Alaturi de ministru, la intalnire s-a aflat directorul general al Agentiei Nationale pentru Zootehnie, dr. Ing. Iacob Lelior, precum si experti din cadrul Directiei Generale Politici Agricole, cat si reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. In cadrul sedintei a fost prezentat un program de dezvoltare a raselor de suine romanesti prin crestere si multiplicare in regim traditional – Bazna si Mangalita.

Cu aceasta ocazie, crescatorii de suine i-au prezentat ministrului Petre Daea situatiile cu efectivele de porci de Bazna si Mangalita pentru a avea o imagine de ansamblu si a putea construi programul pornind de la date concrete. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va realiza in perioada urmatoare un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal in vederea implementarii acestui program.

Programul este initiat de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie si se adreseaza fermelor de subzistenta cu un efectiv de la minim 5 capete la 20 de capete si isi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate in conservare (Bazna si Mangalita), cresterea si multiplicarea grasunilor in regim traditional, realizarea unui ansamblu de exploatatii specifice.

Un rol important in implementarea acestui program il are Agentia Nationala pentru Zootehnie care identifica producatorul, il inregistreaza in program, asigura livrarea grasunilor, monitorizeaza activitatea, stabileste contractul cadru de livrare dintre producator si procesator, asigura incheierea contractului de achizitii de purcei.

Programul are ca scop cresterea efectivelor de scroafe de reproductie aflate in crescatorii de rase autohtone, Bazna si Mangalita, precum si cresterea productiei de carne de porc din rasele mentionate. Totodata, se doreste asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE