Guvernul a aprobat platile pentru crescatorii de bovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a aprobat joi, plafonul de 99 milioane de euro, care se vor acorda crescatorilor de animale sub forma de subventii, pe parcursul anului 2017. Banii se acorda pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic si se vor distribui astfel:  

  1. a) 1.470.000 euro, respectiv 6.760.971 lei, pentru categoria bivolite de lapte;
  2. b) 11.550.000 euro, respectiv 53.121.915 lei pentru categoria taurine din rase de carne si metisii acestora;
  3. c) 85.999.133 euro, respectiv 395.535.812 lei pentru categoria vaci de lapte;

Datorita faptului ca proprietarii de animale trebuie sa detina bivolitele de lapte, vacile de lapte, vacile din rase de carne si vacile metise cu rase de carne pentru cel putin 6 luni dinaintea depunerii cererii unice de plata, proiectul legislativ reglementeaza plata in avans, pentru o parte din subventie.

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) poate incepe onorarea platilor de pe 16 noiembrie, putand acorda plati in avans, cu incadrarea in procentul maxim de 70%. Dupa 1 decembrie, APIA va onora platile corespunzatoare diferentei intre cuantumul calculat si acordat incepand cu data de 16 noiembrie 2017 si plafonul financiar al fiecarei scheme mentionate anterior.

 

Impactul economic urmarit prin aceasta masura

Aplicarea acestor masuri are ca scop permiterea beneficiarilor de a-si elabora propriul plan de afaceri si program de dezvoltare pe termen scurt, in conditiile cunoasterii sumelor pe care urmeaza sa le primeasca.

Platile in avans, incepand cu 16 noiembrie au ca scop asigurarea de capital financiar necesar pentru derularea la timp a activitatilor specific din sectorul zootehnic. De asemenea, se urmareste si crearea unor oportunitati de crestere atat a fluxului commercial al input-urilor necesare fermierilor cat si a fluxului de capital angajat pentru finantarea activitatilor agricole.

Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 29 septembrie 2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE