MADR ofera pana la 15.000 de euro fiecarui crescator de ovine care comercializeaza lana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca in prezent, in Romania exista peste 36.000 tone de lana care nu este valorificata la intregul sau potential, fiind comercializata la un pret foarte mic. Din cauza acestui lucru, crescatorii de ovine prefera sa renunte la aceasta resursa insa Daea promite ca din 2018, intreaga lana va fi valorificata, informeaza Agerpres.

Prezent la sedinta Comisiilor Reunite de Agricultura din Parlament, Petre Daea a declarat ca ,,Romania are peste 36.000 tone de lana, care, dupa cum bine stiti, este doar partial valorificata, la un pret mic, care ii determina pe crescatorii de ovine sa renunte la acest produs, sa il abandoneze pe camp, lucru care nu s-a intamplat cu cativa zeci de ani in urma.’’

In ceea ce priveste masurile necesare stoparii acestui fenomen, Daea a adaugat: ,,Am instituit un program printr-o Hotarare de Guvern ca sa acordam o suma pentru fiecare kilogram de lana valorificata. Am avut reactii foarte bune. Avem 32.000 de crescatori care s-au inscris in acest program’’.

De asemenea, ministrul a specificat ca deja s-a deschis un centru de prelucrare a lanii iar pana in 2018 vor fi deschise mai multe, suficiente cat sa acopere prelucrarea in intregime a lanii din Romania. ,,Primul centru a fost facut la Sangeorz Bai (…), unde s-au facut deja si contracte de valorificare pe 1.500 de tone, dar vor mai fi cateva pana la sfarsitul anului. Anul viitor intreaga lana din Romania va fi valorificata’’ a mai precizat Daea.

Valoarea sprijinului acordat de minister

Conform MADR, peste 32.000 de crescatori si-au aratat interesul pentru programul sustinerii a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii iar pana in prezent, s-a colectat o cantitate de 22.200 tone de lana.

Prin acest program, crescatorii de ovine pot obtine 1 leu pe kilogramul de lana, prin vanzarea produsului la un centru de colectare sau o unitate de procesare a lanii. Aceasta masura beneficiaza de o finantare de 36 de milioane de lei, suma provenita exclusiv de la bugetul de stat.

Beneficiari eligibili pentru accesarea sprijinului

Persoanele fizice care detin atestat de producator, persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, persoanele juridice si orice alte forme asociative cu personalitate juridica pot beneficia de acest sprijin.

De asemenea, beneficiarii trebuie sa detina o exploatatie de ovine inregistrata la Registrul National al Exploatatiilor si sa poata dovedi comercializarea cantitatii de lana pentru care solicita sprijinul.

Valoarea totala a ajutorului pentru fiecare beneficiar nu poate depasi 15.000 de euro, pe durata a 3 exercitii financiare (2016, 2017 si 2018). Cu toate acestea, sprijinul poate fi acordat integral, intr-o singura transa anuala, tuturor beneficiarilor care detin statutul mentionat anterior.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE