Daea: doar 3 unitati de cercetare agricola din 53 au fost reorganizate in 8 ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful MADR, Petre Daea, sustine ca doar 3 din cele 53 de unitati de cercetare si dezvoltare agricola au fost supuse unei reorganizari in ultimii 8 ani, fapt ce a dus la un grad foarte mare de indatorare a acestor unitati. De asemenea, in lipsa unui program concret de reorganizare, foarte multi cercetatori au parasit locul de munca, informeaza Agerpres.

Ministrul a explicat ca desi legea 45/2009 prezinta directive clare privind organizarea si functionarea sistemului de cercetare-dezvoltare din agricultura, aceasta nu a fost aplicata si drept consecinta, doar 3 din cele 53 de unitati au fost reorganizate in ultimii 8 ani.

,,(…) acest fapt a dus la inglodarea lor in datorii si o situatie extrem de proasta din punct de vedere financiar. Prin imposibilitatea de a-si realiza obiectivele de cercetare, multi cercetatori au parasit locul de munca, abandonand activitatea uneori de zeci de ani, pentru ca nu au avut cum sa mai ramana in statiuni coplesite de datorii” a precizat Daea.

40 de Hotarari de Guvern pentru reorganizarea statiunilor de cercetare

Ministrul a mai precizat ca in acest an s-au realizat peste 40 de Hotarari de Guvern privind reorganizarea statiunilor de cercetare, hotarari create,,printr-o organizare atenta si cu toata angajarea umana in minister si Academie’’.

,,Am reusit sa realizam 40 de Hotarari de Guvern pentru statiunile de cercetare. Daca in opt ani s-au facut trei, cred ca in 10 luni merita cercetarea romaneasca sa se faca 40, din care 19 au vazut lumina Monitorului Oficial si restul sunt in avizare.’’ a mai spus ministrul.

Dupa 1990, sectorul de cercetare si dezvoltare agricola s-a aflat intr-un declin accentuat, iar din 121 de unitati de cercetare s-a ajuns la doar 53. Suprafetele de teren destinate cercetarii au suferit de asemenea modificari majore, reducandu-se de la 156.000 de hectare la doar 28.000. Aceste schimbari dramatice precum si problemele financiare ale unitatilor de cercetare au determinat multi cercetatori sa-si paraseasca locul de munca, iar numarul acestora a scazut de la 3.050 la sub 600, in mai putin de 30 de ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE