oi de vanzare

Sprijin financiar pentru crescatorii de ovine care comercializeaza lana. Ce sume se vor oferi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In conditiile in care cererea de lana si de produse pe baza de lana este tot mai mica in tara noastra, crescatorii de oi se confrunta cu imposibilitatea de a-si comercializa lana, preferand mai degraba sa o arunce sau sa o arda.

Pentru ca industria prelucratoare a lanii din tara noastra este in declin, singura alternativa a crescatorilor este sa-si vanda efectivul de lana catre centrele de colectare, la preturi sub media pietei. Totusi, chiar si aceste centre de colectare sunt insuficiente pentru disponibiliul de lana, majoritatea dintre acestea alegand sa trimita produsul la export, in tari precum Turcia, unde aceasta industrie este inca exploatata la intregul sau potential.

Pentru a eficientiza activitatea sectorului de crestere a ovinelor si pentru a reduce pierderile fermierilor, Guvernul va aduce anumite modificari schemei de ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii”.

Ce se va modifica

Prezentul act normativ reglementeaza:

– redefinirea anului de cerere, respectiv 1 iulie 2017 – 1 septembrie 2018

– in consecinta se prelungeste si termenul pentru depunerea documentelor justificative care sa ateste comercializarea productiei de lana obtinute;

– in mod corespunzator se prelungeste si termenul pana la care Directiile  pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti intocmesc situatia centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, respectiv pana la data de 1 octombrie 2018.

Sume acordate fermierilor pentru lana

Prin programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lani, fermierii care decid sa vanda lana vor primi un ajutor de 1 leu/kg, suma oferita exclusiv de la bugetul de stat.

Conform prevederilor, ajutorul pe care il poate primi un fermier sef de exploatatie nu poate depasi suma de 15.000 euro. Pot beneficia de acest sprijin persoanele fizice care au atestat de producator, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si persoanele juridice.

Mai mult, crescatorii trebuie sa detina o ferma de oi care este inregistrata la Registrul National al Exploatatiilor si sa faca dovada ca au comercializat cantitatea de lana pentru care solicita sprijinul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE