
Boala vacii nebune lovește din nou în România
Autoritățile române au raportat către OIE un nou caz de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB – boala vacii nebune, n.r.)
Autoritățile române au raportat către OIE un nou caz de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB – boala vacii nebune, n.r.)
Adunați la o şedinţă a Consiliului Consultativ al ANSVSA, fermierii și autoritățile nu au reușit să ajungă la un acord pe tema vaccinării împotriva bolii limbii albastre (Bluetongue).
Un număr de 1.895 de animale din 254 de comune din 26 de județe au fost afectate de Boala Limbii Albastre. 384 de animale au murit, potrivit celor mai recente date publicate de ANSVSA.
Ca urmare a extinderii focarelor de boala limbii albastre, ANSVSA a decis să interzică târgurile de animale.
Extinderea focarelor de Boala limbii albastre riscă să împingă crescătorii de oi și capre în faliment. Președintele Romovis, Nicolae Cioroianu, consideră că blocarea exporturilor ar fi putut fi evitată dacă autoritățile ar fi transmis date rapid către țările care importă din România.
Guvernul bulgar a alocat peste 1,88 milioane de leva, echivalentul a aproximativ 967.440 de euro, pentru suplimentarea bugetului ministerului bulgar al Agriculturii, în vederea aplicării unui set de măsuri de limitare și combatere a efectelor Bolii limbii albastre (Bluetongue).
Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, este de părere că ANSVSA ar trebui să acopere din bugetul propriu costurile legate de vaccinarea bovinelor din ferme, întrucât suma necesară pentru limitarea extinderii focarelor de boala limbii albastre este mai mică față de cea care va trebui plătită fermierilor în contul despăgubirilor sau pierderile cauzate de sistarea exporturilor.
Boala limbii albastre se răspândește cu repeziciune, în prezent fiind afectate 198 de animale din 44 de localități, potrivit ANSVSA.
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) solicită de urgență sprijin pentru fermierii români, în contextul extinderii focarelor de „Boala limbii albastre”.
În România, au fost confirmate deja 28 de focare de „Boala limbii albastre” în cinci localități din județul Buzău și alte două în Prahova, unde mai sunt suspiciuni în alte șapte localități. Numărul acestora ar putea crește.
Primavara este una dintre cele mai asteptate perioade ale anului de catre pasionatii de gradinarit. Cu mai multa lumina si
În contextul actual ,când costul îngrășămintelor are o pondere semnificativă în costul total al înființării unei culturi ,majoritatea fermierilor au
Practicarea unui hobby este benefică din multe puncte de vedere. În primul rând, o activitate de timp liber are menirea
Numeroasele oportunitati de finantare, dar si dezvoltarea mediului de afaceri, ii determina pe tot mai multi romani sa se informeze
In momentul de fata, tot mai multi fermieri sunt interesati de agricultura sustenabila. Masurile de finantare disponibile, numeroasele beneficii pentru
Carnea de porc este valorificata in numeroase moduri de orice gospodar. De la carnatii de casa, slanina sau muschiulet, fiecare
Construirea unei bai intr-o casa de la tara poate fi o provocare, dar cu planificare si pregatire, poti avea o
Pentru a obține un randament ridicat, este foarte important ca fertilizarea din primăvară să fie planificată în consecință. Strategia corectă