Export de animale vii

Boala limbii albastre se răspândește rapid, prin intermediul țânțarilor. Două noi cazuri în Prahova, la granița cu Buzăul

Facebook
Twitter

Un roi de țânțari a adus boala limbii albastre tocmai din Egipt în România, potrivit specialiștilor. Din Buzău, boala a fost confirmată în Prahova, existând suspiciuni în alte șapte comune.

În zbor către țara noastră, roiul de țănțari s-a oprit și în Bulgaria, unde au fost, de asemenea, semnalate focare de „Boala limbii albastre” (Bluetongue). În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia și Grecia, potrivit ANSVSA.

În România, au fost confirmate deja 28 de focare de „Boala limbii albastre” în cinci localități din județul Buzău și alte două în Prahova, unde mai sunt suspiciuni în alte șapte localități. Numărul acestora ar putea crește, în condițiile în care o insectă hematofagă poate călători până la 1,5– 2 km/zi într-o zonă, iar, în anumite condiţii meteorologice, cum sunt vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante, insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi.

Pentru a opri răspândirea bolii, oficialii din Buzău au cerut efectuarea de urgență a unor dezinsecții, cu avionul, astfel încât aria tratată să fie cât mai mare.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

La bovine, „Boala limbii albastre” se manifestă prin febră, salivare excesivă, umflarea feței și a limbii, care devine vineție. Unele animale dezvoltă și răni la copite și slăbesc rapid foarte mult.

Animalele infectate cu „Boala limbii albastre” pot fi salvate de la moarte, cu tratament adecvat, într-o lună. Însă, studiile arată că 30% din cazuri sunt mortale, iar animalele trebuie sacrificate în condiții de maximă siguranță.

Deși „Boala limbii albastre” nu se transmite la om, autoritățile ne recomandă să nu consumăm produse provenind de la animalele bolnave sau suspecte că suferă de această boală.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE