Boala limbii albastre se extinde rapid. Claudiu Frânc: Vaccinarea va costa mai puțin decât despăgubirea fermierilor și sistarea exporturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, este de părere că ANSVSA ar trebui să acopere din bugetul propriu costurile legate de vaccinarea bovinelor din ferme, întrucât suma necesară pentru limitarea extinderii focarelor de boala limbii albastre este mai mică față de cea care va trebui plătită fermierilor în contul despăgubirilor sau față de valoarea pierderilor cauzate de sistarea exporturilor.

Focarele de Boala limbii albastre se extind foare rapid. De la câteva suspiciuni în județul Buzău, acum sunt 63 de focare confirmate în 12 județe, deși autoritățile au lucrat ca la carte pentru limitarea extinderii bolii. Vremea ploioasă, urmată de creșterea temperaturilor va favoriza înmulțirea țânțarilor, principalul mijloc de răspândire a bolii limbii albastre.

„Vaccinarea este necesară, dar este o măsură și bună și rea în același timp. Partea bună este că se va limita și chiar opri răspândirea Bolii limbii albastre la nivel național, ceea ce va limita pierderile. Partea proastă este că animalele vaccinate vor dezvolta anticorpi, ceea ce va putea pune probleme la export. Însă, și în alte state europene, în care boala a evoluat, animalele sunt vaccinate. Drept urmare, noi susținem că toate cheltuielile legate de vaccinare ar trebui suportate din bugetul autorității, deoarece, oricum, acestea vor fi mai mici decât cele pentru plata despăgubirilor către fermierii afectați, dacă boala va continua să se extindă cu aceeași rapiditate”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, Claudiu Frânc.

Președintele FCBR spune că procurarea vaccinului nu va pune problele, deoarece există stocuri la nivel european.

Totodată, suma necesară pentru vaccinarea animalelor împotriva Bolii limbii albastre este mai mică decât valoarea pierderilor cauzate de sistarea exporturilor de bovine, ovine și caprine.

„Iordania și Israelul au interzis importurile din România. Deja producătorii au probleme deoarece, deși nu facem vânzare directă către Rusia, embargoul impus de Moscova a determinat scăderea vânzărilor către firme din Europa care vindeau pe piața rusă. Peste acestea, a venit și Boala limbii albastre, care cred că pune în pericol și comerțul cu China, ca să nu mai vorbim de faptul că în zonele afectate de boală nu se mai mișcă niciun animal din ferme, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru crescători. Trebuie ajutați să poată avea grijă în continuare de aceste animale”,  a declarat, pentru stiriagricole.ro, Claudiu Frânc.

Consiliul Ştiinţific al ANSVSA a concluzionat ieri că, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare de Boala limbii albastre în perioada următoare, o soluție pentru combaterea acesteia fiind vaccinarea în exploataţiile comerciale de bovine de lapte.

„Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinării împotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul ţării noastre. În urma analizării necesităţii vaccinării, cei prezenţi au ajuns la concluzia că este o măsură utilă şi benefică. Aceasta, în condiţiile în care, în urma realizării unei analize de risc va fi demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional, în primăvara anului următor. De asemenea, s-a analizat şi posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an. Această propunere va fi înaintată de către reprezentanţii ANSVSA, spre analiză Comisiei Europene, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles”, a informat ANSVSA.

Potrivit datelor centralizate de ANSVSA, numărul localităților în care sunt Boala limbii albastre a crescut la 63, iar numărul animalelor bolnave a ajuns la 347. Alte 32 de animale au murit. Riscul creșterii numărului de animale bolnave este iminent, mai ales că numărul animalelor receptive din zonele cu focare de Boala limbii albastre este de peste 3,1 milioane de capete.

Cele mai multe focare de Boala limbii albastre sunt în județul Buzău, respectiv 18, însă numărul focarelor crește rapid și în Prahova și Vâlcea, unde deja sunt confirmate câte 11 focare de Boala limbii albastre. În Gorj sunt 9 focare de Boala limbii albastre, iar în Bacău au fost confirmate în numai câteva zile 3 focare de Boala limbii albastre. În fiecare din județele Argeș, Olt, Dolj și Vaslui au fost confirmate câte alte 2 focare de Boala limbii albastre, iar în fiecare din județele Vrancea, Ilfov și Botoșani câte un focar de Boala limbii albastre.

Ca urmare a apariției focarelor de Boala limbii albastre, Iordania a sistat importurile de bovine și ovine din România, în condițiile în care țara noastră era printre principalii furnizori ai statului arab, iar această măsură, se tem producătorii și crescătorii, ar putea fi aplicată și de alte țări, ceea ce îi va împinge la faliment.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE