septembrie 19, 2021

Embargoul rusesc: pașii pe care trebuie să îi facă producătorii de legume și fructe pentru a primi despăgubiri de la Comisia Europeană

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi are loc prima reuniune a comitetului de gestiune care va elabora regulamentul de implementare referitor la măsurile excepționale de sprijinire a producătorilor de legume și fructe care înregistrează pierderi ca urmare a embargoului rusesc.

„Norme detaliate privind solicitarea și acordarea compensațiilor financiare vor fi stabilite de Comisia Europeană printr-un regulament de implementare, o primă întrunire a comitetului de gestiune urmând să aibă loc astăzi, vineri, 22 august 2014. La nivel național, Ministerul Agriculturii va adopta prin ordin de ministru normele de implementare a regulamentului european”, a declarat, pentru știriagricole.ro, directorul general al Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Mihai Puțintei.

Ca răspuns la decizia Moscovei de a interzice importurile de fructe și legume din Uniunea Europeană, Comisia Europeană a anunțat că va adopta măsuri excepționale de sprijinire a producătorilor de fructe și legume care fac parte sau nu dintr-o organizație de producători, deblocând totodată suma de 125 de milioane de euro pentru plata de compensanții către fermierii care rămân cu marfa pe stoc. În condițiile în care în România funcționează doar patru organizații de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii, autoritățile au solicitat executivului european ca plățile să se facă și către producătorii care nu fac parte dintr-o organizație recunoscută.

Produsele vizate de această măsură excepțională, care presupune plata unor compensații, sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile,  merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi. Comisia Europeană a anunțat că, pentru sprijinirea producătorilor, vor fi acordate compensații financiare pentru retragerea de pe piață, în vederea distribuirii gratuite, non-recoltare sau recoltate în verde.

„Producătorii afectați (de embargoul rusesc, n.r.) trebuie să notifice Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această notificare conține, în special, lista produselor supuse retragerii de pe piață și principalele caracteristici ale acestora din punctul de vedere al standardelor de comercializare relevante, o estimare a cantității pentru fiecare produs în cauză, destinația prevăzută a acestora, precum și locul în care produsele retrase de pe piață pot fi supuse controalelor fizice”, a precizat, pentru știriagricole.ro, directorul general al Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Mihai Puțintei.

În cazul în care fructele și legumele nu sunt recoltate sau sunt recoltate înainte de a se coace, notificarea va cuprinde o listă a produselor care vor fi recoltate în verde sau nerecoltate, o estimare a suprafeței care face obiectul măsurii pentru fiecare produs, precum și informații despre locul unde produsele pot fi supuse controalelor fizice.

Pe baza acestor notificări, APIA va asigura, prin personalul de specialitate, monitorizarea la fața locului a operațiunilor derulate de producători. Doar operațiunile derulate în prezența personalului de specialitate al APIA și consemnate într-un raport de control vor fi eligibile pentru acordarea compensațiilor financiare.

Potrivit datelor transmise Comisiei Europene, producătorii români estimează pierderi de 10 milioane de euro ca urmare a embargoului rusesc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE