Efectele embargoului rusesc: CE lansează o schemă privată de stocare temporară a cărnii de porc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Copa-Cogeca salută inițiativa Comisiei, aprobată pe 25 februarie 2015, de statele membre, de a lansa o schemă privată de stocare temporară a cărnii de porc.

Aceasta are menirea de a ameliora situația dificilă de pe piață.

„Sectorul a fost puternic afectat de embargoul rus asupra exporturilor de carne de porc, fiind victimă a unui embargou sanitar și fitosanitar disproporționat începând din luna februarie 2014. Până acum, nu a fost adoptată nicio măsură pentru sprijinirea sectorului. Prețurile au ajuns la niveluri critice, inferioare pragului de referință UE timp de mai bine de 18 săptămâni consecutive. Acest lucru are un impact uriaș asupra marjelor de profit ale producătorilor, aducându-i pe unii dintre aceștia la faliment”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul-general al Copa-Cogeca.

Măsura va scoate de pe piață marfa care nu se cumpără.

„Susținem inițiativa Comisiei de a îndepărta stocurile excedentare de pe piață prin lansarea ajutorului pentru stocarea privată (PSA) pentru carnea de porc. Măsura a primit astăzi avalul statelor membre și reprezintă un pas în direcția potrivită. Cu toate acestea, regretăm sincer faptul că produsele cele mai afectate de embargoul rus nu au fost incluse în aceasta schemă. Consider că noua schemă va ameliora situația pieței până la identificarea unor noi debușee comerciale pentru aceste produse. Impactul asupra prețurilor va fi unul pozitiv. Vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană pentru introducerea unor măsuri complementare. Considerăm că alte măsuri importante, cum ar fi utilizările alternative ale grăsimii aflate actualmente în stocare, identificarea unei piețe alternative, îndepărtarea barierelor sanitare și fitosanitare și măsurile de promovare vin în completarea ajutorului acordat pentru stocarea privată. Acest lucru ar contribui la asigurarea unui viitor viabil pentru sectorul cărnii de porc, sprijinindu-l să facă față cererii globale, anticipate a crește termen lung”, a afirmat António Tavares, președintele Grupului de lucru „Carne de porc” Copa-Cogeca.

Ca urmare a embargoului rusesc, producătorii europeni au fost nevoiți să se orienteze spre piața internă, fapt care a condus la acumularea de stocuri și scăderea prețurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE