Doru Andrici: Corect ar fi ca subventia sa fie cuplata cu productia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O parte dintre fermierii medii si mari isi doresc noi reguli in acordarea subventiilor, in contextul in care actualele plati sunt distribuite in proportie de peste 50% catre fermierii mici, nestimulandu-se astfel productia. Aceasta parere este impartasita de unul dintre cei mai importanti fermieri romani: Doru Andrici.

„Sistemul acesta al subventiilor, nu prea merge corect. Poti sa-l compari pe cel care investeste 2000-3000-4000 de lei pe hectar cu ala care investeste 1000 de lei, daca mai ploua, mai ploua, daca nu, nu. El asteapta subventia. Corect ar fi ca subventia sa fie cuplata cu productia. La ora actuala nu se stimuleaza productia, se stimuleaza smecheria. 60-70% din totalul subventiilor ajung la fermierii mici iar banii nu se intorc in activitatea de baza, pentru ingrasaminte, pentru seminte. Rostul subventiei este sa faci investitii, sa se intoarca in agricultura si sa-ti imbunatatesti productivitatea muncii. La noi, zona rurala este tinuta pe programele de subventionare a agriculturii”, a decalrat Doru Andrici in cadrului unui interviu pentru publicatia Botosani Online.

Fermierul botosanean, care lucreaza 370 de hectare, mai sustine ca o data cu aparitia subventiilor, numarul agricultorilor s-a marit.

„Agricultura merge si fara subventii. De cand s-au inceput a da subventii, au aparut si multi agricultori. Bugetul lor este venitul din subventii. In rest, nu il intereseaza, tehnologie zero. Dupa 2007 s-au inmultit fermierii. Pana a aparea subventiile, agricultura s-a facut destul de greu dar s-a facut. Mai exista cate un sprijin financiar dar era unul populist. Pe vremea lui Nastase se dadeau cupoane pe care le primea proprietarul de teren si le vindea in piata iar cel care lucra pamantul nu primea nimic. Statul roman a investit in agricultura dar de multe ori banii s-au cheltuit fara nicio finalitate. Prin 2004-2005 s-a subventionat achizitia de utilaje. Cand s-a dat hotatarea de guvern, fabricile au dublat preturile”, a mai spus Doru Andrici, pentru publicatia citata.

Doru Andrici este unul dintre cei mai importanti fermieri din Romania, acesta incepand afacerea in domeniul agricol in 1998. Doru Andrici detine functia si de presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din judetul Botosani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE