Dorin Cojocaru, APRIL: Lipsa unei burse a laptelui determina scaderile de preturi in acest sector

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Preturile mici de achizitionare a laptelui de la poarta fermei sunt determinate in mare parte de lipsa unei burse a laptelui, precum si de lipsa unei piete de lapte spot in Romania, este de parere Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

„Conform Institutului National de Statistica, importurile sunt de 6-7 %, din totalul laptelui procesat din Romania. In alte tari importurile ajung la 15-20%. Romania nu are o piata de lapte spot. Toti fermierii romani au contracte cu procesatorii. Eu, ca sa iau un surplus de lapte, nu gasesc pe piata din Romania. Niciun fermier nu isi vinde laptele doar in proportie de 80%, restul pastrandu-l pentru lapte spot. Atunci esti nevoit sa dai telefon la un trader european sa iti aduca, la un pret mai mare, lapte. Pe timpul iernii, in Romania exista un deficit de lapte, iar vara este un surplus. Se ajunge uneori si la 200%. Lipsa unei burse a laptelui, lipsa pietei de lapte spot in Romania creeaza aceste caderi de preturi”, a declarat Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2016”, organizata de Business Mark.

Crescatorii de vaci din Romania se tem ca importurile de lapte vor deveni din ce in ce mai mari, in contextul in care de la 1 aprilie 2015 au fost eliminate cotele de lapte de la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut, in luna iulie 2015 fata de luna iulie 2014, cu 874 tone (+17,9%). Totodata, in luna iulie 2015, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut cu 10,1% fata de luna iulie 2014, potrivit INS.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE