In timp ce majoritatea crescatorilor de vaci se plang de pretul mic al laptelui pe piata, un fermier din Huedin, judetul Cluj, face profituri frumoase din comercializarea laptelui de magarita. Mai mult decat atat, un litru de lapte de magarita este vandut cu 100 de lei, iar clientii trebuie sa astepte uneori si circa 2-3 luni pentru a intra in posesia laptelui, din cauza numeroaselor comenzi.

Pentru Ioan Tomos, un fermier in varsta de 54 de ani, cresterea animalelor a reprezentat singura si cea mai importanta activitate din viata sa. De ani de zile, pe langa stana sa a avut magari. De curand, gratie fiului sau, Ionut, care a postat un anunt pe internet, a descoperit cat de apreciat si cautat e laptele de magarita in Romania, precum si peste hotare.

„Magarii ii avem de cand ne stim, de la bunici. Tatal meu a facut transhumanta cu oile, iar pe langa stana avea si cativa magari. Am pus un anunt pe internet sa vad daca exista cerere pentru lapte de magarita si, spre surprinderea mea, m-au sunat oameni din toate colturile tarii. Am hotarat apoi, impreuna cu parintii mei sa marim efectivul de femele”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Tomos, in varsta de 19 ani.

Fermierul clujean detine in prezent un efectiv de 26 de magari, 15 dintre ele fiind femele. In timp ce o vaca obisnuita da, in medie, 10 litri de lapte pe zi, o magarita da doar 0,5 litri pe zi, chiar si mai putin.

„Sunt putine femelele care dau o jumatate de litru, multe dau mai putin chiar. Cantitatea de lapte pe care o dau depinde mult si de magarita, de varsta pe care o are, de numarul de fatari. Trebuie si sa le oferi o hrana cat de cat buna ca sa iti dea mai mult lapte. Eu le hranesc cu lucerna, fan. Uneori le mai dau si o mana de porumb, grau, tocmai pentru a le ajuta la productia de lapte. Cu toate acestea, nu cheltui mai mult de 500 de lei pe hrana”, mai afirma Ionut Tomos.

Laptele de magarita se comercializeaza incepand cu data de 1 octombrie pana in luna aprilie a urmatorului an, asta deoarece in vara femelele sunt gestante. Astfel, fermierul clujean e nevoit sa intocmeasca lunar o lista de asteptare pentru clienti, mai ales ca multe cereri vin si de peste hotare.

„La mine laptele nu sta nici cinci minute. Cum il mulg, il pun in recipiente si il trimit prin curier catre clienti ca sa ajunga proaspat. Am o lista de asteptare. Am avut comenzi si din Grecia, Slovenia, chiar si din Italia. Sa vedem ce o sa fie in iarna asta, de la 1 octombrie, cand voi incepe sa vand, deoarece acum nu pot mulge magaritele, pentru ca sunt gestante”, explica fermierul clujean.

Deoarece isi doreste sa fie recunoscut pentru produsul sau, Ionut Tomos ii invita pe cei interesati sa ii viziteze ferma si sa se convinga de autenticitatea laptelui de magarita. „Orice persoana poate veni sa vada ferma si sa se convinga de faptul ca vand lapte de magarita suta la suta natural. M-au sunat cativa oameni care au cumparat lapte de magarita din alta parte si au sesizat ca are apa. Eu nu fac asa ceva. Oricine vrea sa verifice este liber. Cum il mulg, asa il trimit, proaspat”, mai spune Ionut Tomos.

Pentru ca se gaseste in cantitati mici, laptele de magarita are o cautare foarte mare la nivel mondial. Mai mult decat atat, din acest sortiment de lapte se realizeaza si cea mai scumpa branza din lume, produsa in Bosnia si Hertegovina. Un kilogram din aceasta branza se vinde si cu 1.000 de euro.

La fel ca bunicul si tatal sau, Ionut Tomos isi doreste sa lucreze pe mai departe in zootehnie, iar la un moment dat sa isi extinda ferma accesand fonduri europene nerambursabile. „Din aceasta toamna, voi studia zootehnia la USAMV, Cluj. Vreau sa lucrez in acest domeniu. De asemenea, ma intereseaza mult sa accesez fonduri europene, sa imi maresc efectivul”, ne destanuie Ionut Tomos cateva dintre planurile sale.

Datorita cantatitii mari de calciu de care dispune, laptele de magarita este recomandat deseori celor care au intoleranta la laptele de vaca. Mai mult decat atat, laptele de magarita poate ameliora tusea seaca, precum si astmul. Ca sa nu isi piarda din calitati, laptele de magarita este recomandat sa fie consumat nefiert, putand fi pastrat la rece chiar si o luna.

Share on Facebook