DNA: subventii APIA, acordate pentru o groapa de gunoi. Ce masuri au luat procurorii

Facebook
Twitter

APIA ar fi platit o subventie la hectar pentru un teren din Sighetu Marmatiei care servea drept groapa de gunoi, se arata intr-un document emis de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Potrivit procurorilor, acel teren nu este arabil, nu serveste vreunui scop agricol si este cunoscut in zona sub denumirea „La groapa de gunoi” deoarece, probabil, acolo se arunca gunoaiele.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false in scopul de a obtine in mod injust, in cadrul mai multor scheme de sprijin sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafata de teren de 3,42 ha, in care ar fi fost inclusa si o suprafata de 1 ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii, situat pe raza municipiului Sighetu Marmatiei.

In acelasi context, inculpatul ar fi omis sa notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (imprejurarea ca nu a infiintat culturile promise) in legatura cu suprafata respectiva (cunoscuta sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”).

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 22.157 lei suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a comunicat ca se constituie parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE