Distrugerea rapida a padurilor, un fenomen din ce in ce mai alarmant

Facebook
Twitter

Activisti de mediu din 14 tari membre UE trag un semnal de alarma cu privire la distrugerea, din ce in ce mai rapida, a padurilor. Acestia prezinta dovezi in care demonstreaza ritmul alert in care padurile dispar, si cer o legislatie care sa limiteze defrisarile, anunta Greenpeace Romania.

„Din Romania pana in Suedia, activistii de mediu au facut fotografii de la inaltime pentru a arata cat de rapid dispar padurile lumii – suprafete de marimea unui teren de fotbal la fiecare doua secunde – in parte din pricina produselor pe care europenii le consuma din ariile defrisate.

Ulei de palmier, cacao, soia, carne de vita, cauciuc, lemn, hartie – zeci de produse care se gasesc in supermarketuri ajung acolo de pe terenuri in care padurea a fost taiata ilegal.

Citeste si: Subventia la bovine: eliminarea plafonarii, un pericol pentru micii crescatori

In cazul Romaniei, padurile sunt taiate masiv mai ales pentru lemn, nu pentru a cultiva altceva in loc.

Activistii solicita ca marfurile care pot afecta ecosistemele sa vina cu garantii valide si verificabile care sa ateste ca provin din surse curate inainte de a fi vandute pe pietele europene”, sustin reprezentantii Greenpeace Romania.

Potrivit coordonatorului campaniei pentru Paduri si Viata Salbatica din cadrul organizatiei de mediu, Ciprian Galusca, o suprafata de padure de marimea unui teren de fotbal, la nivel global, e distrusa mai repede decat ii ia celui mai bun jucator sa loveasca mingea dintr-un capat in altul.

„Europa participa disproportionat la aceasta distrugere cand importa soia, ulei de palmier, carne de vita si multe alte produse de pe galantare.

Ministrii statelor UE trebuie sa imbunatateasca planul Comisiei Europene si sa se asigure ca nimic din ce se vinde in Uniunea Europeana nu contribuie la distrugerea padurilor, a ecosistemelor fragile si la abuzuri asupra drepturilor omului, care vin la pachet cu aceste produse.

Fie ca vorbim despre practici legale sau ilegale, despre distrugerea Amazonului sau despre despaduririle din Bucovina, rezultatul este acelasi: ecosistemele sunt afectate iremediabil.

Romania are oportunitatea de a deveni lider european in protectia biodiversitatii, daca Ministerul Mediului alege sa trateze cu seriozitate contributia sa la aceasta initiativa legislativa europeana.

Romania inca mai gazduieste cele mai bogate ecosisteme din Europa temperata, dar si cele mai mari scene de distrugere.

Cum legislatia nationala nu reuseste inca sa asigure conservarea naturii, initiativa Comisiei Europene devine un instrument cu atat mai important”, a declarat expertul.

Pe data de 17 noiembrie 2021, Comisia Europeana a publicat o propunere de lege impotriva despaduririlor, dupa ce peste un milion de oameni si peste 160 de ONG-uri din coalitia #Together4Forests au solicitat autoritatilor sa protejeze drepturile omului, padurile si alte ecosisteme naturale de impactul consumului european si al investitiilor provenite de la banci care opereaza in UE.

Conform propunerii forului european, pentru prima data companiile care vand anumite produse in UE trebuie sa demonstreze ca lanturile lor de productie nu se bazeaza pe distrugerea padurilor.

„Totusi, organizatiile de mediu au criticat planurile Comisiei fiindca acopera un numar prea mic de produse, nu protejeaza alte ecosisteme naturale (precum zonele umede si savanele), nu asigura o protectie adecvata asupra drepturilor omului si nu includ sectorul financiar”, noteaza organizatia de mediu.

Protestele organizate de activistii de mediu au avut loc, in ultima saptamana, in: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Slovenia si Suedia.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE