albine

Disparitia albinelor ar reduce cu 23% livrarile mondiale de fructe si ar cauza carente de vitamina A si B9 pentru miliarde de oameni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Importanta albinelor la nivel mondial este subliniata din nou de un studiu care avertizeaza ca disparitia micilor insecte si a altor polenizatori ar putea reduce livrarile globale de fructe cu 22,9%, de legume cu 16,3%, de nuci si seminte cu 22,9%.

Conform studiului realizat de un grup de cercetatori americani si publicat in revista „The Lancet Global Health”, declinul global al polenizatorilor ar putea provoca pana la 1,4 milioane de decese pe an, adica o crestere a mortalitatii populatiei umane la nivel mondial cu aproape 3%.

Acest fenomen ar putea fi determinat din cauza cresterii carentelor de vitamina A si de acid folic (vitamina B9), sustante vitale pentru femeile gravide si copii.

Intr-un scenariu pesimist, in care polenizatorii ar disparea complet, circa 71 de milioane de oameni din tarile cu venituri reduse ar putea suferi de deficit de vitamina A. Mai mult decat atat, alte 2,2 miliarde de oameni, care au deja un consum neadecvat, ar putea fi si mai afectati de aceasta carenta.

Totodata, 173 de milioane de oameni ar avea deficit de acid folic, iar 1,23 miliarde de oameni ar intampina probleme in asigurarea acestei vitamine.

Un studiu realizat recent de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) si cofinantat de Comisia Europeana a aratat ca circa 10 % din cele aproape 2.000 de specii de albine salbatice din Europa sunt amenintate de disparitie, in cazul in care nu se vor lua masuri concrete de combatere a acestui fenomen.

Cele mai mari amenintari la adresa existentei albinelor sunt diminuarea biodiversitatii vegetale ca urmare a agriculturii intensive, precum si folosirea pesticidelor, subliniaza studiul.

Cercetarile releva o situatie ingrijoratoare, daca tinem cont ca 84 % din productia vegetala din Europa destinata consumului depinde de polenizarea realizata de albine.

In acest sens, un alt studiu publicat in revista Nature Communications a aratat ca aportul pe care il au albinele salbatice la polenizarea culturilor agricole este evaluat la peste 3.200 de dolari (2.800 de euro) pe hectar, in fiecare an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE