Dioxidul de titan E 171, interzis ca aditiv alimentar incepand din 2022

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan E171 ca aditiv alimentar incepand din 2022.

Dioxidul de titan E171 are rol de colorant in mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe si bulionuri.

„Siguranta alimentelor noastre si sanatatea consumatorilor nostri nu sunt negociabile. In prezent, actionam decisiv impreuna cu statele membre, pe baza unor date stiintifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanta chimica utilizata in alimente”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sanatate si siguranta alimentara.

Propunerea Comisiei se bazeaza pe un aviz stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, care a concluzionat ca dioxidul de titan E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci cand este utilizat ca aditiv alimentar, in special din cauza faptului ca nu pot fi excluse preocuparile legate de genotoxicitate.

Prevederea va intra in vigoare la inceputul anului 2022, cu exceptia cazului in care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiectie pana la sfarsitul acestui an. Va incepe apoi o perioada de eliminare treptata de 6 luni a dioxidului de titan (E171) , dupa care se va aplica o interdictie totală de utilizare in produsele alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE