Deputații ar putea decide ca produsele pe cale să expire să fie vândute pe rafturi separate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plenul Camerei Deputaților se va pronunța azi cu privire la proiectul de lege privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, care prevede amenajarea de rafturi speciale pentru comercializarea produselor al căror de valabilitate mai are puțin și expiră.

În cazul acestui proiect, Camera este for decizional.

În forma adoptată de Senat, în ședința din 3 februarie 2014, se prevede că „produsele aflate la comercializare cu preț redus/oferte promoționale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilității minimale/datei limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare se sortează și se expun la comercializare, separate, cu informarea corectă, completă ci precisă a consumatorilor. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat este considerată practică comercială incorectă și se sancționează conform reglementărilor legale în vigoare”.

Guvernul a avizat pozitiv proiectul. Ulterior, membrii Comisiei pentru industrii şi servicii și cei ai Comisiei juridic au examinat proiectul de lege şi au hotărât, în unanimitate, să propună Plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege.

Numai că nici ANSVSA, nici comercianții și nici chiar producătorii nu văd cu ochi buni această nouă reglementare. Pe de o parte, produsele care mai au puțin și expiră se vând și azi în rafturi semnalizate, la prețuri mai mici față de celelalte produse similare.

Pe de altă parte, amenajarea de noi rafturi ar crea haos în magazine, mai ales în cele mici. Spre exemplu, ca să respecte normele sanitar-veterinare, comercianții ar trebui să amenajeze un raft pentru carne, unul pentru fructe, unul pentru legume și unul pentru lactate, deoarece aceste produse nu pot fi vândute la un loc.

Totodată, măsura ar putea avea efecte negative asupra comercianților și producătorilor, deoarece consumatorii vor fi tentați să nu mai cumpere produsele proaspete ci să aștepte până când acestea vor fi aproape de termenul-limită. În acest caz, pierd și comercianții și producătorii.

În plus, puiul proaspăt are termen de valabilitate de patru zile, astfel că ar mai trebui angajat un om care să verifice mereu câte zile au mai rămas până la expirarea produselor și să le mute dintr-un raft în altul. Practic, puiul proaspăt ar sta doar o zi în raftul în care îl găsim azi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE