Circa 10.000 de fermieri ar putea sa beneficieze de fonduri europene nerambursabile in valoarede de 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Multi dintre dumneavoastra cunoasteti sprijinul pe care l-am acordat prin vechiul PNDR pentru fermele de subzistenta, semi-subzistenta. Era un sprijin de 1.500 de euro acordat in fiecare an, pentru o perioada de 5 ani. Am inlocuit acea masura cu una mult mai atractiva astfel incat 10.000 de beneficiari vor primi o suma de 15.000 de euro, 100% nerambursabil, pe baza unui proiect la fel de simplu cum era si in masura 141. Cu suma de 15.000, acordata o singura data, cred ca se poate face o investitie mult mai rapida, astfel incat fermierul respectiv sa treaca de la o productie strict pentru consum la una pe baza careia sa comercializeze si in piata”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei intalniri cu fermierii.

Fermierii pot aplica pentru fonduri europene prin intermediul „Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Beneficiarii acestei masuri de finanatre poti fi fermerii care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica pentru o perioada de minimum 10 ani. Potrivit AFIR, dimensiunea unei ferme mici este cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Sprijinul nerambursabil pentru „Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este de maxim 15.000 Euro pentru o exploatatie agricola, acesta fiind acordat in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.