Daniel Buda: subventii diferentiate, in anumite state UE. Toti fermierii au aceleasi costuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul roman, Daniel Buda, a vorbit despre diferentele mari de subventii existente la nivelul UE. Oficialul a explicat ca fermieri din alte tari primesc subventii mai mari, cu toate ca toti agricultorii din UE opereaza pe aceeasi piata si au aceleasi costuri de productie, precizeaza europarlamentarul pe blogul personal.

Avem astazi un nivel de subventie diferentiat in diverse state ale Uniunii Europene, in conditiile in care suntem actori pe aceeasi piata!

In cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala am participat la o dezbatere pe marginea raportului privind performanta #PAC in perioada 2014-2021.

Citeste si: Seceta in Europa. Specialistii estimeaza o recolta slaba de grau

Am intervenit in cadrul dezbaterii pentru a intreba daca exista masuri prin care  fermierii sunt sustinuti si dupa ce reusesc sa intre pe piata pentru a-si putea sustine pozitiile: “Din pacate, avem astazi un nivel de subventie diferentiat in diverse state ale Uniunii Europene, in conditiile in care suntem actori pe aceeasi piata in ceea ce inseamna inputurile, avem aceleasi costuri de infiintare a culturilor, indiferent ca discutam de Franta, Germania, Romania sau Ungaria, preturile sunt la fel, piata pe care vindem este la fel si din pacate, subventiile sunt diferentiate.”

Raspunsul domnului Haniotis la probleme ridicate de mine: “Referitor la ce spunea domnul Buda: Pietele sunt si nu sunt la fel.

Daca ar fi sa comparam ce ati spus dumneavoastra cu ce s-a spus despre Tarile de Jos, veti vedea ca in ceea ce priveste preturile la produse sau preturile la ingrasaminte, fermierii se confrunta cu acelasi lucru.

Dar cand este vorba de pietele de terenuri, care este unul dintre elementele cele mai importante in materie de active disponibile fermierilor, atunci situatia este foarte diferita intre statele membre, atat in ceea ce priveste pretul arendarii pe o unitate de teren cat si in ceea ce priveste detinerea terenurilor.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE