Cum si-a modernizat un tanar fermier plantatia de prun cu 50.000 euro fonduri europene

Facebook
Twitter

Datorita fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), un tanar fermier din Salaj a reusit sa isi modernizeze plantatia de prun, prin implementarea unui proiect in valoare de 50.000 euro.

Mai exact este vorba despre Adrian Vasile Oros, un agricultor din comuna Pericei, judetul Salaj, care a implementat cu succes un proiect pe masura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Valoarea totala a proiectului a fost de 50.000 euro, aceasta fiind nerambursabila in proportie de 100%.

Prin proiect s-a urmărit instalarea tanarului fermier Oros Vasile Adrian ca sef al exploatatiei agricole, dotarea fermei cu utilajele si imprejmuirea plantatiei pomicole detinute, cu plasa de sarma impletita pe suport de stalpi de beton. Plasa de sarma cu o inaltime de minim 1.5 m si stalpi de beton cu inaltime minima de 2.2 m.

De asemenea, in cadrul investitiilor au fost achizitionate si 2 atomizoare, cu motor minim 3CP; carburant: Benzina, Volum de rezervor pt solutiue de minim 14 litri, precum si un motocultor, cu un motor minim 8 CP; Carburant: Diesel; latime de lucru minima de 800 mm, cat si o motocoasa cu un motor minim 3,5 CP; Capacitate rezervor minim 0.6 litri; Carburant: Benzina.

Mai mult decat atat, a fost cumparata si o masina de sapat gropi pentru pomi fructiferi, burgiu de sapat gropi cu diamentru de minim 60 cm, Prindere pe tiranti in trei puncte, dezaxabil hidraulic.

Prin fondurile europene s-a infiintat si o livada in spurafata de 0.83 Hectare, de prun bistrit in sistem semiintensiv.

Solicitantii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin submasura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” sunt: tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole sau Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Sintagma „tanar fermier” inseamna o persoana cu varsta de pana la 40 de ani inclusiv (pana cel mult cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii Cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.

Exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO; sa fie inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica; sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE