Recunoscut ca fiind primul fermier care a infiintat o plantatie ecologica de goji in Europa, Emeric Kolbaszer, in varsta de 60 de ani, din Satu Mare, foloseste cele mai moderne tehnologii pentru a se asigura ca arbustii sai sunt roditori si sanatosi. In fiecare an, fermierul colaboreaza cu un institut pomicol din Romania, precum si cu unul austriac, pentru a-si clona cei mai rezistenti arbusti de goji.

La mai putin de 15 kilometri de orasul Satu Mare, in comuna Ciuperceni, peste 3 hectare de goji se intind cat vezi cu ochii. Totul a pornit in 2009, cand fiul lui Emeric Kolbaszer, stabilit in Canada, i-a trimis primele seminte de goji, o cultura despre care nici tatal sau nu stia mai nimic.

„La propunerea fiului meu, care a simtit ca va fi o afacere buna, am plantat in primul an 800 de arbusti. Am fost nevoit sa invat din mers, sa ma documentez mereu. Soiul pe care il am Licyum barbarum e de origine tibetana, aclimatizat in Canada. Dupa o perioada mi-am dat seama ca din seminte, plantele nu sunt toate in acelasi stadiu de dezvoltare. Asa am intuit ca este nevoie de o selectie a plantelor si m-am hotarat sa ma extind prin butasi, cat si prin aceasta metoda mai noua, prin clonarea plantelor”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Emeric Kolbaszer.

Cei care intentioneaza sa aiba o asemenea plantatie trebuie sa se asigure ca dispun de cel putin 30.000 de euro pentru infiintarea unui hectar. Pe langa aspectele financiare, fermierii ar fi indicat sa dispuna de un sol cu pH de 7-8, acest tip de sol fiind cel mai bun pentru o cultura de goji.

In prima faza, fermierul din Satu Mare a incercat sa isi selecteze cele mai bune plante doar pe baza simplei observatii. A reusit astfel, in anul trei de la infiintarea plantatiei, sa aiba arbusti suficient de puternici si sanatosi, insa a simtit ca se poate si mai mult.

„M-am decis sa clonez o serie de plante pe care le aveam. Colaborez pentru asta cu Statiunea de cercetare Dezvoltare in Pomicultura Cluj, precum si cu un institut din Austria. Teoretic, dintr-un mugur se pot obtine 1 milion de plante identice din planta-mama. Pe o baza de microelemente se pune intr-o eprubeta un mugur, porneste, se face un tufis si prin marcotaj se taie si se pune in niste cuburi de vata minerala. Toate acestea se fac intr-un mediu controlat si steril, cu lumina 16 ore pe zi si cu o temperatura constanta de 22 de grade. Apoi, plantele sunt introduse in niste sere”, povesteste Emeric Kolbaszer.

Clonarea unei plante de goji costa in medie circa 4,50 euro pe bucata. Dupa acest proces tehnologic, fermierul are posibilitatea sa obtina o planta cu inaltimea cuprinsa intre 15 si 30 de cm. Mai mult decat atat, deoarece contine hormoni, arbustul are si o viteaza de crestere mai mare decat in mod obisnuit, de aproape 2-3 cm pe zi.

De asemenea, pe langa clonare, fermierul satmarean isi reproducere plantele si prin ajutorul butasilor. „Pentru acest lucru am niste minisere, unde incerc sa am cat mai multa umiditate, in jur de 90%. Pe o tava cu alveole se pun butasii selectionati intr-un amestec de turba presata. Am o rata foarte buna de inradacinare, de aproape 90%, in maxim 14 zile”, afirma agricultorul din Satu Mare.

La nivel national, peste 33 de fermieri au reusit sa isi infiinteze plantatii cu ajutorul lui Emeric Kolbaszer, acestia facand parte in prezent dintr-o asociatie a producatorilor de goji. „Eu le dau baza genetica, circa 500 de arbusti, pentru ca ii sfatuiesc mereu sa inceapa cu putin. Sa invete inainte sa ia decizia daca vor sa se extinda sau nu. Fiecare dintre ei are posibilitatea sa isi faca propria pepinera. Le dau foarfeca in mana si nu ii las pana nu sunt initiati”, povesteste Emeric Kolbaszer.

In prezent, pomicultorul satmarean realizeaza din frunzele goji ceai si tinctura, pe care le comercializeaza in Ungaria si Germania. De asemenea, in mica ferma a lui Emeric Kolbaszer se prepara si un suc energizant natural din fructe de goji conservate in miere.

„Tinta mea e industria farmaceutica, insa pentru asta trebuie sa imi certific ecologic cultura. Vanzarile sunt bune, am un contract cu un lant de magazine din Ungaria. Chiar si productia de anul viitor e in curs de contractare”, mai spune Emeric Kolbaszer.

Pomicultorul satmarean afirma ca platatia sa realizata in sistem intensiv (3.000 de arbusti) produce in jur de cinci tone pe hectar. Pentru anul viitor, Emeric Kolbaszer isi doreste sa realizeze un centru de procesare a fructelor goji, de care sa beneficieze inclusiv fostii sai clienti.

Share on Facebook