Cum se amana plata ratelor catre banca si companiile de leasing?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin OUG nr. 37/2020 publicata in Monitorul oficial din 30.03.2020 a fost adoptata procedura de amanare la plata a ratelor datorate catre institutii financiare, respectiv catre societatii de leasing.

Au aceasta posibilitate persoanele fizice, respectiv persoane juridice – societati la care veniturile sau incasarile sunt afectate de pandemia COVID-19.

Debitorul interesat va transmite catre institutia financiara sau catre societatea de leasing o cerere in termen de 45 zile de la publicarea OUG nr. 37/2020, cel mai tarziu pana in data de 14 mai 2020.

Ordonanta stabileste ca persoanele fizice la care veniturile proprii sau ale familiei au fost afectate de pandemia de COVID-19 pot solicita amanarea ratelor pe o perioada de pana la 9 luni de zile (8 luni au mai ramas pana la finele anului), dar nu mai tarziu de 31 decembrie.

Legiuitorul enumera, dar fara a limita, cauzele prezumate a afecta veniturile, cum sunt:

  • Intrarea debitorului sau a unui membru de familie in somaj tehnic;
  • Reducerea salariului debitorului sau a unui membru de familie;
  • Plasarea debitorului in carantina sau in izolare;
  • Imbolnavirea cu COVID-19.

Prin membrii de familie intelegem: sot, sotie, parinti si copii care se gospodaresc impreuna.

Creditorul are obligatia sa solutioneze prin aprobare sau respingere cererea debitorului in termen de maxim 15 zile. In cazul in care se aproba cererea debitorului, institutia financiara comunica letric sau prin posta electronica numarul de rate solicitate de debitor. Legiuitorul precizeaza ca nu vor fi semnate acte aditionale, iar noul grafic de rambursare va fi comunicat debitorului in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.

De retinut: si ratele aprobate in programul prima casa fac obiectul prelungirii. In acest caz, durata de acordare a imprumutului se prelungeste cu perioada de suspendare a platii ratelor.

Beneficiaza de facilitatea amanarii platelor si persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, respectiv profesii libere, indiferent de legea de organizare a profesiei.

Persoanele juridice – societatile beneficiaza de amanarea ratelor daca detin certificatul de situatii de urgenta. Acest certificat de situatii de urgenta se poate elibera daca nivelul veniturilor sau nivelul incasarilor din luna martie 2020 este mai mic cu minim 25% decat media aferenta lunilor ianuarie si februarie. Se impune ca aceste societati sa nu fie in insolventa la data solicitarii amanarii ratelor.

Adrian Benta,
consultant fiscal,
auditor financiar

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE