Cultivarea pomilor poate fi o activitate profitabilă, mai ales că aceștia sunt o resursă regenerabilă și pot fi cultivați pe suprafețe mici, oferind, totodată, o plasă de siguranță în privința veniturilor.
În plus, pomicultura nu aduce doar recolte sezoniere, așa cum se întâmplă în cazul cultivării florilor sau a legumelor. Dacă florile sau legumele nu se vând, cultivatorul rămâne cu paguba. În schimb, pomii continuă să crească, iar valoarea lor sporește cu fiecare an care trece. Pomicultura aduce venituri frumoase și nu necesită alocarea multor ore.
Afacerea cu pomi poate începe cu o investiție mică, de câteva sute de lei, chiar dacă cultivatorul nu are studii de horticultură. În plus, înființarea culturii poate fi realizată cu fonduri europene, prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Pomicultura dispune de o alocare de 260 de milioane de euro.
Cea mai bună soluție pentru a câștiga bani din cultivarea pomilor este să fie aleși pomi cu valoare comercială mare. Unul dintre aceștia este bonsaiul. De câteva mii de ani, creșterea bonsaiului a devenit o artă. Milioane de oameni din întreaga lume cheltuie sume importante pentru a cumpăra bonsai și a-i păstra în propria locuință sau a-i face cadou celor dragi. Datorită dimensiunilor reduse, bonsaiul nu are nevoie de spații mari.
Pomii fructiferi sunt, de asemenea, o investiție care aduce profit, ca urare a creșterii cererii de fructe și a necesității de a avea acces la hrană la prețuri convenabile. Există interes pe piață atât pentru soiurile vechi, cât și pentru cele noi.
În România este cerere de cireșe și vișine, dar livezile au fost distruse. Cultivate în regim bio, cireșele și vișinele pot genera profit la patru ani de la începerea afacerii, spune Dorin Dogar, șeful EcoFruct, companie care export anual mii de tone de produse ecologice în țări ca Germania sau Marea Britanie.
Toader Tofan, pomicultor din Matca, recomandă folosirea doar a puieților cu certificate de calitate, cumpărați direct de la producător și nu din supermarketuri. Chiar dacă uneori prețul puieților din supermarket este mai mic, Toader Tofan spune că marile lanțuri de magazine nu pot asigura condițiile optime de păstrare, iar clientul se poate trezi că puieții nu se prind și a dat banii degeaba.
Arțarii japonezi sunt și ei pe lista pomilor care aduc profit. Cea mai căutată varietate este arțarul roșu japonez, un copac pitic, cu frunzele de culoare roșu-bordo, care la maturitate dezvoltă o coroană bogat ramificată. Arțarul roșu japonez poate fi plantat solitar sau în combinație cu alți arțari cu frunzișul colorat, în zone bine laminate sau în semiumbră. Atenție! Arțarul japonez este sensibil la ger, mai ales în perioada de tinerețe și trebuie ferit de temperaturile negative extreme. Rezistent la poluarea din marile orașe, acest tip de arțar iubește solurile afânate, fertile, profunde, bogate în humus, reavăne, ușoare și calcaroase.
Plantațiile de nuci pot fi, de asemenea, o investiție profitabilă. O suprafață de circa două hectare cultivată cu nuci poate aduce venituri frumoase, dacă este bine îngrijită, mai ales că pot fi valorificate atât fructele, cât și lemnul, pentru fabricarea mobilei.
Având în vedere cererea mare de resurse energetice, salciile energetice sunt o opțiune, mai ales în cazul unor terenuri pe care nu se poate cultiva altceva. Plantele energetice sunt pretabile pe un teren capricios ca: terenuri prea umede, terenuri în pantă, terenuri cu un sol slab care nu permit dezvoltarea optimă a altor plante. Cultura plantelor energetice nu necesită îngrijiri speciale dar poate aduce venituri substanțiale. Salcia energetic se recoltează anual, după anul doi de cultură, și crește foarte repede, aproximativ 3cm pe zi.
Avantajele cultivării salciei energetic sunt că se obține biomasă foarte căutată, salcia energetică rezistă la temperaturi mici și cultivatorul poate primi și subvenție pentru suprafețele cultivate. În plus, cultivarea salciei energetice este o investiție pe termen lung, cultura durând 25-30 ani. La un hectar intră aproximativ 13.000 de plante și rezultă o producție de 40 tone pe an, care se vinde cu un preț de circa 150 euro/ tona de peleți. Dacă vă întrebați cât de rentabilă este cu adevărat cultivarea salciei energetice, vă informăm doar că unul dintre marii fermieri, Culiță Tărâță, are în plan dezvoltarea unei asemenea plantații.