Pomi fructiferi

Cum reuseste o tara importanta sa-si asigure necesarul de produse alimentare

Facebook
Twitter

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin vrea sa asigure tarii sale necesarul de alimente si sa reduca dependenta de alte state. Un exemplu pentru aceasta actiune poate fi intalnit in regiunea Krasnodar, regiune aflata in vecinatatea Marii Negre, unde a fost plantata o livada cu puieti de mar, noteaza Agerpres.

In prezent, Rusia este cel mai mare importator de mere din lume, deoarece cumparatorii prefera fructele din alte tari, iar soiurile autohtone se altereaza mai rapid. Astfel, un mare operator rus a decis in anul 2015 sa utilizeze soiuri straine de mere in detrimentul celor autohtone si a importat 143.000 de puieti de mar din Italia. Livada din Krasnodar va produce aproximativ 8.000 tone de mere.

,,Atunci cand am decis sa utilizam cea mai moderna tehnologie in plantarea de livezi, ne-am dat seama ca cercetarea nationala din acest domeniu a ramas in urma tendintelor europene si mondiale. De la inceput am decis sa urmam modelul statelor europene”, a declarat Oleg Ryanov, un reprezentant al livezii din Krasnodar.

Rusia se bazeaza tot mai mult pe productia proprie

In ultimii ani, Rusia a achizitionat tot mai mult echipament si input-uri din alte tari pentru a-si sustine propria productie agricola. Aceasta strategie s-a dovedit profitabila pentru Rusia care a devenit exportator net de grau si orz in ultimul deceniu.

Totusi, fructele, legumele si produsele lactate de import se afla in topul preferintelor consumatorilor rusi. Drept urmare, fermierii rusi incep sa se bazeze tot mai mult pe semintele sau vacile de lapte din import, pentru a spori calitatea produselor si pentru a satisface nevoile pietei.

Rusia, investitii agricole 6,6 miliarde de dolari

In anul 2017, Rusia a investit in agricultura suma de 347,7 milioane de ruble, adica aproximativ 6,6 miliarde de dolari, iar suma investita este cu 3,1% mai mare decat in anul precedent. Totusi, conform unor date oficiale, importurile de tehnologie din strainatate au crescut in ultimii ani iar acestea ar putea constitui intre 20% si 90% din totalul investitiilor in agricultura, noteaza firma ruseasca de consultanta, Agriconsult.

,,Cantitatea de echipamente importata este uriasa. Sunt scumpe, dar de incredere. Exista si unele substitute locale, dar nu sunt la fel de eficiente”, sustine directorul general de la Agriconsult, Andrey Golokhvastov.

Rusia exporta de 16 ori mai multe cereale decat in 2000

Strategia Rusiei de a achizitiona tehnologii din strainatate a functionat, iar federatia a inceput sa importe tot mai putine alimente comparativ cu anii precedenti. In 2016, Rusia a importat alimente in valoare de 23,6 miliarde de dolari, in scadere cu 5% fata de 2010. Mai mult, exporturile Rusiei de cereale au crescut de 16 ori fata de anul 2000.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE