Evenimentele din ultima perioada au cauzat scumpiri majore la energie electrica si combustibili, care i-au afectat atat pe consumatorii casnici cat si pe cei industriali.
Din acest motiv, un numar insemnat de antreprenori au ajuns in imposibilitatea de a obtine profit, si numerosi consumatori casnici au intampinat dificultati tot mai mari in a-si gestiona cheltuielile lunare.
Pentru detinatorul unei mici ferme sau gospodarii, multe dintre activitatile zilnice sunt direct dependente de consumul de energie electrica, asa ca o scumpire succesiva a electricitatii poate cauza mari probleme de ordin financiar.
De aceea, in cele ce urmeaza, vom vorbi despre principalele modalitati prin care poti reduce consumul de energie electrica in gospodaria ta, fara a-ti afecta bunastarea si productivitatea activitatilor pe care le desfasori.
Buna gestionare a irigarii plantelor
Daca detii o gradina si folosesti un hidrofor sau o pompa submersibila/de suprafata pentru irigarea plantelor, probabil ca iti faci deja griji in legatura cu costurile pe care va trebui sa le suporti in perioada urmatoare, odata ce necesarul de apa al plantelor va creste.
Cu toate ca nu poti elimina total costurile cu electricitatea consumata de aceste echipamente, ai posibilitatea de a le reduce. O irigare inteligenta, stabilita in functie de necesarul de apa real al fiecarui tip de cultura din gradinata, la intervale orare la care absorbtia apei este cea mai mare, te poate ajuta sa valorifici la maximum energia electrica pe care o consumi cu irigarea si sa asiguri, in acelasi timp, dezvoltarea optima a plantelor.
Mai mult, ai posibilitatea de a automatiza acest proces, in functie de parametrii enumerati anterior, cu ajutorul unui programator de irigatii. In acest fel, cultura ta se va dezvolta in cel mai bun mod, iar costurile cu energia vor fi mentinute la un nivel minim.
Instalarea de panouri fotovoltaice
Pentru un detinator al unei ferme, costurile cu energia electrica utilizata de echipamentele agricole reprezinta doar un procent din costul total al facturii la curent. Consumul aparatelor electrocasnice trebuie luat, de asemenea, in calcul, iar, din aceasta cauza, costul total poate fi unul enorm.
In aceste conditii, cea mai recomandata metoda de reducere a costurilor este instalarea de panouri fotovoltaice. Cu toate ca multi fermieri sunt reticenti la aceasta alternativa, posibilitatea de amortizare a investitiei, eficienta sau chiar si programele de finantare puse la dispozitie de catre stat, fac din aceasta alegere una sustenabila, economica si eficienta pe termen lung.
La fel ca orice investitie insemnata, precum alegerea unor piese de mobilier, a unei faiante sau gresie interior sau a unui nou aparat electrocasnic, si in cazul panourilor fotovoltaice calitatea joaca un rol important, asa ca este indicat sa alegi doar surse de incredere atunci cand faci achizitia sau atunci cand alegi instalatorul autorizat.
Alege aparate electrice eficiente energetic
De multe ori, aparatele si echipamentele electrice pe care le detinem se pot dovedi un adevarat dezastru in ceea ce priveste eficienta energetica. Tehnologiile vechi si randamenentul care a scazut odata cu trecerea anilor, pot face un aparat vechi sa consume cu de peste 5 ori mai mult decat un aparat nou, cu aceleasi specificatii.
Astfel, o lada frigorifica pe care o tinem in priza non-stop sau o lumina de veghe pe care o aprindem noaptea ne pot incarca semnificativ factura la electricitate, fara ca macar sa ne dam seama de acest lucru.
La fel ca in cazul panourilor fotovoltaice, si in acesta este vorba despre o investitie initiala, care ne va ajuta sa economisim bani, insa, aici, exceptia este data de faptul ca nu trebuie sa inlocuim instant toate aparate electrice vechi din casa, ci putem face acest lucru treptat, in functie de bugetul pe care il avem la dispozitie.
Astfel, televizoare, frigidere, masini de spalat, lazi frigorifice sau hote si sisteme de incalzire/racire, pot asigura un consum de energie mult mai mic, daca sunt alese in functie de clasa energetica.