lemn de foc

WWF, noua propunere pentru stoparea taierilor ilegale de lemn

Facebook
Twitter

Organizatia WWF Romania propune autoritatilor o metoda bazata pe analiza comparativa intre informatiile culese din teren, printr-o retea de camere video amplasate la iesirile din padure si datele inregistrate in SUMAL, pentru stoparea taierilor ilegale de lemn.

„Propunem o metodologie care se bazeaza pe analiza comparativa intre informatiile culese din teren, printr-o retea de camere video amplasate la iesirea din padure, si datele inregistrate in mod oficial in SUMAL.

Rezultatele astfel obtinute ar permite intelegerea factorilor de risc si evolutia modului de operare prin care este introdus in piata lemnul recoltat ilegal.

Cunoasterea acestor elemente este esentiala pentru a putea adapta permanent cadrul legislativ si a prioritiza in consecinta controalele, pe criterii obiective si transparente.

In acest mod ar putea fi reduse si sursele de ‘bruiaj’ care afecteaza planificarea controalelor, cum ar fi interventia factorului politic, conflictele de interese, multiplele sarcini administrative inutile care blocheaza efectuarea controalelor sau avalansa de sesizari nefondate/fabricate, care adesea dirijeaza controlul spre zone nerelevante.

Citeste si: Ce stocuri de alimente are Romania? O noua platforma pentru centralizarea datelor

Transporturile ilegale se petrec dupa niste tipare predictibile atunci cand este cunoscut modul de operare si factorii de risc.

Planificarea controalelor poate sa raspunda astfel in mod obiectiv la intrebarile ‘Unde?’, ‘Cand?’si ‘Cum?’ si trebuie realizate controalele pentru a fi cat mai eficiente”, sustin activistii de mediu.

In viziunea WWF Romania, noul instrument de monitorizare poate cuantifica, pe baze stiintifice, nivelul recoltarilor ilegale de lemn, oferind astfel cel mai bun indicator pentru evaluarea performantei/eficientei sistemului de combatere a exploatarilor ilegale.

„Momentul este oportun, deoarece acum se elaboreaza Strategia Nationala pentru Paduri 2030. In plus, Guvernul trebuie sa inchida cazul de infringement deschis de Comisia Europeana impotriva Romaniei, care are la baza inclusiv lipsa unui control eficient al operatorilor ce transporta lemnul din padure pana la primul punct de descarcare”, sunt de parere specialistii.

Conform unui raport publicat, recent, de WWF Romania, simpla instituire a SUMAL nu este suficienta, iar transporturile ilegale pot fi prevenite doar prin controale in teren, la iesirea din padure, dublate de sanctiuni proportionale, menite sa descurajeze fenomenul.

De asemenea, in urma analizei, s-au constatat diferente semnificative in ceea ce priveste frecventa si nivelul neconformitatilor de la un punct de monitorizare la altul.

„Este dovedit potentialul SUMAL in combaterea eficienta a recoltarilor ilegale de lemn din Romania, motiv pentru care SUMAL trebuie mentinut.

Cu toate acestea, rezultatele monitorizarilor, coroborate cu alte studii de caz privind raportarile inregistrate in SUMAL, nu ne permit sa apreciem ca SUMAL 2.0 a facut cu adevarat diferenta, motiv pentru care trebuie in continuare sa fie imbunatatit.

Sunt confirmate bresele din SUMAL prin care se poate fabrica provenienta legala a lemnului, care zadarnicesc eficienta controalele realizate in depozite sau in unitatile de procesare a lemnului.

Supraincarcarea, adica fraudarea declaratiilor privind volumul de lemn transportat, se reconfirma a fi cel mai frecvent mod de operare.

In acest sens trebuie dezvoltate solutii tehnice moderne care sa permita verificarea automatizata a volumelor de lemn declarate”, se mentioneaza in raportul de specialitate.

O constatare importanta a activistilor de mediu este ca transporturile ilegale de lemn au loc preponderent in afara programului de lucru obisnuit al autoritatilor, in special pana la lasarea serii.

In acest context, WWF propune infiintarea unui departament specializat in cadrul Garzii Nationale Forestiere care sa dezvolte acest instrument de monitorizare printr-un proces participativ, in colaborare cu Inventarul Forestier National (IFN), mediul academic si societatea civila.

„Acest departament ar analiza in mod transparent zonele critice privind trasabilitatea lemnului si eficienta sistemului national de combatere a exploatarilor ilegale.

Rezultatele monitorizarilor astfel obtinute ar justifica relevanta adaptarii continue a cadrului legislativ pentru a sustine eforturile de prevenire a recoltarilor ilegale de lemn”, considera organizatia de mediu.

Realizatorii raportului precizeaza ca rezultatele monitorizarilor incluse in document nu au relevanta statistica pentru a reflecta imaginea recoltarilor ilegale la nivel regional sau national, ci sunt prezentate pentru a ilustra potentialul acestui instrument, ce se doreste dezvoltat printr-un proces participativ, alaturi de autoritati si de factorii interesati.

Monitorizarea a avut loc in perioada noiembrie – decembrie 2021 in aceleasi trei puncte in care s-au realizat primele monitorizari (2020) si au insumat in total 21 de zile de supraveghere, cate 7 zile de supraveghere video neintrerupta a cailor de acces pentru fiecare loc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE