Cum reduci consumul de lemne in sezonul rece

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Venirea sezonului rece aduce, pentru toti dintre noi, costuri mai mari. Consumul de lemne, gaz sau electricitate, necesar pentru punerea in functiune a sistemelor de incalzire a reprezentat mereu o povara care, in ultima perioada, a inceput sa devina din ce in ce mai apasatoare.

Desi este considerata cea mai economica, incalzirea pe lemne presupune costuri insemnate care, pentru un proprietar al unei case, pot depasi cu usurinta cateva mii de lei, intr-un sezon.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre metodele pe care le ai la dispozitie pentru a reduce consumul de lemne, fara a fi necesar sa sacrifici foarte mult confortul termic.

1) Atentie la achizitia lemnelor

Procesul de reducere a costurilor cu incalzirea pe lemne pleaca de la achizitia lemnelor, cand trebuie sa iei anumite decizii inspirate pentru rezultate cat mai bune. Pentru a oferi un randament eficient, lemnele ar trebui sa fie mai uscate, asa ca, daca ai posibilitatea, este recomandat sa alegi sa cumperi astfel de lemne, cu o umiditate ce nu depaseste 20%.

O atentie sporita va trebui sa acorzi si tipului de lemn pe care il achizitionezi. Este stiut ca lemnul de esenta tare va oferi cel mai bun randament. In aceasta categorie se regasesc esente precum fag, carpen, mesteacan, artar, salcie, pin, molid, brad, care vor asigura o ardere uniforma si de lunga durata.

2) Izolarea locuintei

Chiar daca am pus la punct un sistem de incalzire eficient energetic, alimentat cu lemn de calitate, pierderile de caldura, cauzate de o proasta izolare termica a locuintei, ne vor creste drastic consumul.

De aceea, pe langa aceste aspecte, este necesar sa te concentrezi si pe o izolare optima a locuintei, folosind materiale de calitate. De exemplu, un sistem de izolatie termica reflectiva, poate reduce consumul de lemne cu peste 30%. O atentie mare trebuie acordata si minifisurilor aparute in peretii exteriori, daca exista. Constructiile de beton, in care nu au fost instalate rosturi de dilatare, pot prezenta deformari in timp, care pot cauza pierderi insemanate de caldura.

3) Curatarea sobei / centralei

Pentru a asigura un consum optim de lemne, soba sau centrala pe lemne ar trebui sa functioneze in parametrii potriviti. De aceea, este important sa te asiguri ca acestea sunt curatate corespunzator. Depunerile de straturi de gudron de pe peretii instalatiilor de incalzire pot afecta semnificativ randamentul oferit de aceste sisteme si creste simtitor consumul de lemne.

Acelasi lucru se aplica si atunci cand vine vorba despre cosul de fum al sistemului de incalzire. Acest element, responsabil cu asigurarea tirajului sobei sau a centralei poate influenta considerabil consumul de lemn. Astfel, operatiunea de curatare a cosului de fum trebuie sa se efectuze anual. Motivele sunt legate atat de eficienta energetica, dar si de pericolul unui incendiu, pe care un cos necuratat il poate cauza.

4) Instalarea unor ferestre corespunzatoare si izolarea lor

Intr-o casa, o mare cantitate de caldura se pierde prin suprafata ferestrelor. De asemenea, acestea pot dezvolta condens, care ne va afecta atat temperatura din casa cat si calitatea vietii, crescand gradul de umiditate.

Pentru a evita situatiile in care inregistram pierderi de caldura din cauza unor ferestre necorespunzatoare, este indicat sa alegem ferestre cu geam triplu, care vor asigura pierderi minime de caldura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE