Cum pot obtine fermierii bani in plus la subventie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care lucreaza intre 1 si 30 hectare au dreptul sa solicite plata redistributiva, care se adauga platii pe suprafata (SAPS). Ce este plata redistributiva? Pe scurt, este o modalitate prin care fermierii sunt incurajati sa comaseze terenurile, pentru a lucra mai eficient.

Mai exact, exista doua categorii la plata redistributiva: intre 1 si 5 hectare si intre 5 si 30 hectare. Valoarea sumelor pe care fermierii le pot incasa in plus sunt, in general, de circa 50 euro/ha pentru intervalul 5 ha si 30 ha si de numai 5-6 euro pentru cei din intervalul 1 – 5 ha.

Plata redistributiva reprezinta o plata anuala destinata fermierilor care au dreptul la plata unica si se acorda gradual pentru primele 30 de ha ale exploatatiei agricole, indiferent de suprafata acesteia.

Fara aduce atingere prevederilor art. 31 din Ordinul MADR nr.619/2015, cazurile in care se considera ca fermierii nu si-au fragmentat/divizat exploatatiile in scopul de a beneficia de plata redistributiva sunt urmatoarele:

a) mostenirea;

b) vânzarea-cumpararea de terenuri agricole;

c) rezilierea contractelor de arenda/concesiune.

Conform O.U.G. nr. 3/2015, art. 16: “Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care si-au fragmentat exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva si nici fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul fragmentarii respective“.

Conform Ordinului M.A.D.R. nr. 619/2015 art. 31: “Fragmentarea exploatatiei dupa data de 18 octombrie 2011 se considera conditie artificiala creata pentru a determina eligibilitatea cererii de plata pentru plata redistributiva. Exploatatiile rezultate in urma fragmentarii, potrivit art. 16 din ordonanta, nu sunt eligibile la plata redistributiva.“

Verificarea crearii conditiilor artificiale

Pentru fermierii care si-au fragmentat exploatatiile dupa data de 18 octombrie 2011 in scopul cresterii/ diminuarii artificiale a suprafetei pentru care sa primeasca plata redistributiva, prin crearea mai multor exploatatii care sa poata primi fiecare plata redistributiva sau prin redistribuirea unor suprafete ale exploatatiei initiale catre alte exploatatii afiliate sau apartinând membrilor familiei in scopul cresterii artificiale a suprafetei pentru care sa primeasca plata redistributiva (fermierii care solicita schema de plata redistributiva in campania 2018 si care in campaniile 2012-2017 au avut suprafata solicitata mai mare de 30 ha si care si-au scazut suprafata cu mai mult de 1 ha), exista suspiciunea crearii conditiilor artificiale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE