Conversia gunoiului de grajd in azot substanta activa

Facebook
Twitter

Fermierii care beneficiaza de subventii pe masurile de agro-mediu trebuie sa tina o evidenta stricta a cantitatilor de gunoi de grajd pe care le folosesc.

Pentru a putea calcula daca s-a aplicat o cantitate corespunzatoare de gunoi de grajd in raport cu cerintele impuse de fiecare pachet (ex. 40 kg N s.a. in cazul P1 al M.10), tabelul urmator prezinta compozitia chimica a gunoiului de grajd de diferite proveniente. Pe baza acestor date se poate estima cantitatea de azot continuta la o tona de gunoi de grajd.

tabel1

Astfel, pentru incadrarea in valorile maxime permise de cerintele specifice, respectiv de cerintele de baza ale M.10 si M.11, cantitatea maxima permisa a fi aplicata pe suprafetele aflate sub angajament sau celelalte suprafete ale fermei sunt urmatoarele:

tabel 2

Exemplu de calcul UVM/ha:

10 oi x 0,15 + 2 vaci de lapte x 1 UVM + 1 cal x 1 UVM = 1,5 UVM + 2 UVM + 1 UVM = 4,5 UVM

Pentru a putea respecta cerinta conform careia maximul admis in cazul P1 al M.10 este de 1 UVM/ha, fermierul trebuie:

  • sa detina in cadrul fermei o suprafata de pajisti permanente de minim 4,5 ha, in cazul in care are in desfasurare un angajament de agro-mediu si clima
  • sa se asigure de faptul ca suprafata aflata sub angajament (mai mica de 4,5 ha) nu este utilizata pentru pasunat de intregul efectivul de animale detinut, pe aceasta suprafata nu depaseste maximul admis (1 UVM/ha) si sa asigure APIA de aceasta situatie (ex. angajamentul este incheiat pentru 2,5 ha pe care pasuneaza cele 2 vaci de lapte si calul, iar oile pasuneaza pe alte suprafete pe terenul altui fermier care nu a solicitat sprijin la APIA).

Exemplu de calcul kg N s.a./ha:

1 UVM = 40 kg N s.a./an

10 oi x 0,15 + 2 vaci de lapte x 1 UVM + 1 cal x 1 UVM = 1,5 UVM + 2 UVM + 1 UVM = 4,5 UVM

4,5 UVM = 180 kg N s.a./an

Pentru a putea respecta cerinta conform careia maximul admis in cazul P1 al M.10 este de 40 kg N s.a./ha, fermierul trebuie:

  • sa detina in cadrul fermei o suprafata de pajisti permanente de minim 4,5 ha, in cazul in care are in desfasurare un angajament de agro-mediu si clima
  • sa se asigure de faptul ca pe suprafata aflata sub angajament (ex. 2,5 ha de pajisti permanente – mai mica de 4,5 ha) nu aplica intreaga cantitate de gunoi de grajd, ci utilizeaza alte suprafete (ex. 0,5 ha) pentru care nu exista angajamente pentru aplicarea cantitatii suplimentare de gunoi de grajd (fara insa a depasi pe nicio parcela cantitatea de 170 kg s.a./ha/an). In aceasta situatie fermierul va trebui sa asigure APIA ca cerinta specifica nu este incalcata (ex. a aplicat 40 kg N s.a/ha x 2,5 ha = 100 kg N s.a., iar pe restul suprafetei a aplicat cantitatea ramasa de gunoi de grajd (ex. 80 kg N s.a. / 0,5 ha = 160 kg N s.a./ha < 170 kg N s.a./ha/an).

In cazul in care efectivul de animale din ferma depaseste limita maxima admisa (ex. 1 UVM/ha in cazul P1 al M.10) sau conduce la indicarea depasirii cantitatii maxime permise de gunoi de grajd (ex. 40 kg N s.a./ha/an in cazul P1 al M.10), acest lucru nu constituie in mod implicit o incalcare a angajamentului, ci indica o susceptibilitate ca angajamentul ar putea sa nu fie respectat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE