Cum planuieste Ministerul Agriculturii sa stimuleze asocierea fermierilor in cooperative. Masura, inclusa in viitorul Program National Strategic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca prin viitorul Program National Strategic, fermierii vor fi incurajati sa intre in cooperative, pentru a-si vinde mai usor produsele.

„Asistam cu totii la un fenomen paradoxal. Desi fermierii din Romania stiu sa produca, si cantitativ si calitativ, foarte bine, au probleme mari in a-si vinde produsele. Singura modalitate realista de a rezolva aceasta problema, de a-si creste puterea de negociere, este aceea de asociere. Aici, noi ii stimulam si, in viitorul program national strategic, stimulam ca multi dintre fermieri, care nu reusesc sa-si vanda produsele, sa intre in aceste cooperative, unde pot sa isi vanda produsele la niste preturi competitive”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii.

Adrian Oros: va fi sustinuta si partea de productie, respectiv cea de depozitare

„Chiar in anii in care precipitatiile au fost corespunzatoare si productiile au fost mari, am inregistrat ca tara un deficit comercial aproape de 1,4 miliarde de euro anul trecut, pentru ca exportam productii primare, adica cereale boabe sau animale si importam mancare procesata cu valoare adaugata. Trebuie sa avem capacitate de depozitare si de procesare, de a adauga valoare la aceste produse”, a spus demnitarul.

Un alt obiectiv important ar fi, potrivit ministrului, consolidarea fermelor de familie. “Noi avem cam 700.000 de ferme de subzistenta sau semisubzistenta. Aceste ferme trebuie sa le consolidam, sa devina niste ferme comerciale, care sa reziste pe piata”, a declarat Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE