Asocierea fermierilor in cooperative, sustinuta de tot mai multi agricultori care au facut acest pas. Care sunt beneficiile?

Facebook
Twitter

Fondurile europene acordate in ultimii ani au avut un efect benefic asupra asocierii fermierilor in cooperative, iar in prezent tot mai multi agricultori sunt dispusi sa faca acest pas. Perspectivele de viitor sunt de asemenea optimiste, iar pentru urmatorii ani se estimeaza ca aceasta practica va deveni din ce in ce mai comuna.

„Cele mai stimulate programe europene in PAC (Politica Agricola Comuna – n.r.) , dupa 2022, vor fi cooperativele(…)In primul rand, ii ajutam pe fermieri sa se organizeze, ne implicam in educatia producatorilor, ii invatam cum sa administreze o cooperativa si ii ajutam in procesul de aplicare pentru fonduri europene”, a declarat Ion Paunel, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli Olt.

Fermierii din Olt vor aplica pentru proiecte pe Masurile 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor) si 6.3 (Dezvoltare ferme mici), iar doua dintre ele vor depune dosare si pentru fonduri din Masura 4.1 (Exploatatii agricole), arata Ion Paunel, explicand ca sindicatul pe care il conduce are un departament de scris proiecte.

In Romania exista peste 1.500 de cooperative agricole, peste 200 fiind infiintate in 2019, potrivit datelor centralizate de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE). Maximul ultimului deceniu a fost atins in 2018, atunci cand au fost infiintate 280 de cooperative agricole. CRPE estimeaza ca anul trecut au fost infiintate mai putin de 200 de cooperative din cauza pandemiei.

Insa loc de crestere este suficient. Doar 1% dintre fermierii romani fac parte dintr-o structura asociativa, in contrast puternic cu media UE de 34%, arata un studiu realizat pentru Renew Europe.

„De opt ani urmaresc evolutia asocierilor din agricultura si cred ca aceasta este solutia pentru dezvoltare sanatoasa in rural. Exista proiecte care au functionat dar e nevoie de sprijin consistent in viitor. Cred ca formula cu Grupuri de Actiune Locala este una eficienta, de aceea am propus si am obtinut, in Comisia de Agricultura a Parlamentului European, includerea proiectelor pe axa Leader intre cele eligibile pentru finantare in perioada de tranzitie – adica 2021-2022. In esenta, inseamna mai multe fonduri pentru GAL-uri”, a spus Cristian Ghinea, fost europarlamentar, actualmente ministru al investitiilor si proiectelor europene.

Pe langa sprijinul financiar, cooperativele au nevoie de ajutor si la nivel de consultanta, in special pe zona de marketing si procesare. „Nu e nevoie doar de contracte cu lanturile mari de magazine. Se pot organiza si pentru a vinde la poarta fermei, prin magazine proprii sau in piete locale”, puncteaza Ion Paunel.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE