utilaje agricole

Cum functioneaza masina de ierbicidat Househam, in valoare de 170.000 de euro. Fermierul Nicolae Sitaru, unul dintre cei care si-au achizitionat-o

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai moderne masini de ierbicidat din lume este cea produsa de marca britanica Househam, renumita pentru capacitatea sa de a stropi culturile prin intermediul unei rampe late de peste 40 de metri. Desi costa in jur de 170.000 de euro, in fiecare an, agricultorii romani cumpara in jur de 10-15 astfel de masini agricole, unul dintre ei fiind chiar fermierul ialomitean Nicolae Sitaru.

„Masina de ierbicidat Househam dispune de o garda la sol de 1,7 metri si poate avea o latime de rampa maxima de pana la 36 si 48 de metri. Bazinul poate varia intre 2.000 si 6.000 de litri. Mai mult decat atat, deoarece masina este echipata cu GPS si numerosi senzori, aceasta are capacitatea de a inchide automat sectiile rampei atunci cand se trece peste o suprafata deja stropita. Astfel, operatorul are o mai mare precizie si poate evita fito-toxicitatea pe planta”, au declarat, pentru StiriAgricole.ro, reprezentantii companiei importatoare Valrom Exim.

Datorita garzii mari la sol, masina de ierbicidat Househam este recomandata pentru stropirea culturilor de bumbac, porumb, floarea-soarelui, reducand la minim probabilitatea atingerii culturii si oferind in acelasi timp precizie in exploatare. Rampele de ierbicidare dispun si de o geometrie variabila, putand fi astfel ridicate atunci cand se stropeste pe un teren denivelat.

„Masina are si o versalitate destul de mare in ceea ce priveste kiturile cu care poate fie echipata. De exemplu, ansamblul de stropire poate fi demontat si montat un kit de imprastiere a ingrasamintelor. Astfel, cu aceeasi masina se poate realiza si fertilizarea”, au mai precizat reprezentantii companiei importatoare.

Toate masinile autopropulsate de ierbicidat produse de Househam sunt echipate cu motoare Caterpillar Acert Tier de pana la 225 CP. De asemenea, pentru o mai buna manevrabilitatea, masina vireaza cu toate cele patru roti. Nu in ultimul rand, sistemul de suspensie activa pe perna de aer ofera stabilitate sporita in timpul tratamentelor si a deplasarilor.

Printre fermierii romani care au achizitionat deja astfel de masini de ierbicidat sunt Nicolae Sitaru si Carol Costandache.

„Suntem furnizori de echipamente de ierbicidat pentru companii precum Murfatlar, Ostrovit, Cotnari. In ceea ce priveste masina de ierbicidat autopropulsata putem spune ca vindem aproximativ 15 unitati pe an. Anul acesta am vandut, pana acum, 8 unitati. Cativa dintre clientii nostri sunt domnii Nicolae Sitaru, cat si Carol Costandache”, au mai precizat reprezentantii companiei Valrom Exim.

Pretul de comercializare a masinii de ierbicidat Househam porneste de la 170.000 de euro si poate depasi 200.000 de euro, in functie de dotarile optionale alese.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE