Cum a găsit de cuviință un senator să elimine evaziunea: vrea să interzică plata cu cash în piețe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Senatorul PP-DD Constantin Popa intenționează să propună un proiect de lege prin care plata cu bani cash în piețe va deveni o amintire.

Parlamentarul lucrează la un proiect prin care 90% din plățile pe care românii le vor face în magazine sau în piețe să fie făcute doar cu cardul. În viziunea sa, această măsură va elimina evaziunea fiscală și nu va genera costuri mari pentru comercianți.

“Este atât de simplu să reducem evaziunea fiscală sau şpaga. Banca urmăreşte absolut toate tranzacţiile pe care le face omul sau firma cu banii şi ştie unde se duc sau pe ce se duc. Nu se va putea da şpagă, căci eşti urmărit la leuţ, iar autorităţile te vor întreba ce ai făcut cu banii. Cred că nu este o problemă ca fiecare vânzător, mă refer la magazine, dar şi la cei care vând, să zic, în piaţă, să aibă un aparat de citit carduri. E cât un telefon mobil”, a declarat Constantin Popa, citat de Libertatea.

Senatorul PP-DD de Buzău spune că prin aplicarea propunerilor sale vor dispărea și comercianții ilegali de țigări, deoarece aceștia vând doar pe cash.

Totuși, implementarea unui sistem electronic de  plată nu este chiar floare la ureche, mai ales dacă ne gândim că tranzacțiile trebuie securizate. În plus, mai mult de jumătate din locuitorii României cu vârsta peste 15 ani nu sunt clienții vreo unei bănci și, pe cale de consecință, nu dețin carduri, potrivit statisticilor. Totodată, deținerea unui card implică și achitarea unor comisioane, cum sunt cel de emitere sau de administrare a contului, iar studiile arată că tocmai pătura săracă a societății este cea care nu are relații cu băncile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE