Ce ascunde proiectul de lege privind tranzacțiile cu terenuri agricole extravilane de către persoane fizice?

Facebook
Twitter

O necesitate pe piața agricolă locală, în condițiile în care fragmentarea proprietății este una dintre marile probleme ale business-ului agricol în România, „Proiectul de LEGE privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare” vine cu câteva aspecte neclare și condiții aberante pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.

Acesta este punctul de vedere al avocatului Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Specialistul în drept susține că proiectul de lege, inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și aflat în dezbatere publică de la data de 3 septembrie 2013, este unul netransparent, fiind neînsoțit de expunere de motive sau studiu de impact, iar implementarea sa va conduce practic la imposibilitatea comasării terenurilor în proprietatea persoanelor fizice (prin termene nerealiste, procedură anevoioasă, stabilirea în sarcina primăriilor a unor sarcini administrative nejustificate, crearea unei structuri artificiale și inutile).

„De exemplu, potrivit noului proiect de lege, în România nu vei mai putea cumpăra teren agricol dacă nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de experiență în domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementează foarte strict vânzarea terenurilor către persoane fizice, fără ca prevederi similare să fie aplicabile și întreprinderilor. Nu în ultimul rând, prin formula în care este redactat în prezent, proiectul stimulează rolul intermediarilor, în dauna micilor proprietari”, a declarat Radu Ionescu.

Deși România deține 32% din numărul total de ferme din Uniunea Europeană (un număr total de 3.859.040 de ferme), aproape 3.600.000 (peste 93% din total) exploatează mai puțin de 5 hectare de teren, iar în același timp productivitatea în România se situează sub 50% din media europeană – conform unei analize documentare realizată în luna mai 2013 și expusă pe portalul fonduri-ue.ro. Între cauze, potrivit specialistului în drept, se numără blocajele de ordin legal în tranzacțiile cu terenuri agricole, care ar trebui să fie clarificate prin noul proiect de lege.

Acesta, deși benefic în condițiile neclarităților existente în prezent în privința dreptului de proprietate pe piața agricolă, prezinta “vicii evidente de constituționalitate”, a mai adaugat reprezentantul casei de avocatură.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE