Cultivarea hameiului: care sunt cei mai mari cultivatori si ce subventii pot primi fermierii pana in 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Doar patru companii din Romania au solicitat anul trecut, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sprijin cuplat pentru culturile de hamei. In acest context, mai bine de 80% din suprafata totala cultivata cu hamei de la noi este controlata de doua companii muresene.

Cele mai mare exploatatii agricole din Romania care cultiva hamei sunt cele detinute de familia Mora, din judetul Mures: SC Moragroind SRL si Hoptrade SRL, conform datelor APIA, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro. Cele doua companii sunt controlate de Acatiu Mora, in varsta de 70 de ani, precum si de Daniel Akos Mora (40 ani), fost consilier judetean de Mures si senator PNL.

Cele doua firme exploateaza impreuna peste 190 de hectare de hamei, adica mai bine de 80% din suprafata totala de hamei din tara noastra. In anul 2014, SC Moragroind SRL a inregistrat o cifra de afaceri de 12,1 milioane de lei, insa a avut si pierderi in valoare de 2.317.039 lei, conform bilantului depus la Fisc.

Ceva mai bine putem spune ca s-a descurcat compania Hoptrade SRL, aceasta avand in 2014 o cifra de afaceri de 576.866 lei si un profit de 18.186 de lei, conform Ministerului de Finante.

Unul dintre actionarii SC Moragroind SRL si Hoptrade SRL este Daniel Akos Mora. In 30 septembrie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut Senatului sa il revoce din functia de senator pe Daniel Akos Mora, dupa ce Inalta Curte de Casatie decisese ca acesta a fost in incompatibilitate.

Potrivit ANI, Daniel Akos Mora, fost consilier judetean in cadrul CJ Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detinea functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie a unor lucrari in valoare totala de 15.689.344 de lei, cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ-teritoriale din judet.

O alta exploatatie care cultiva hamei si care a beneficiat anul trecut de sprijin cuplat de la APIA este si Horticola Aiud, din judetul Alba. Aceasta companie a inregistrat in 2014 o cifra de afaceri de 225.818 de lei si un profit de 145.974 de lei, potrivit bilantului depus la Fisc.

Compania sibiana SC Agrosiro Serv-Impex SRL este un alt beneficiar al sprijinului cuplat pentru cultivarea hameiului, potrivit datelor furnizate de APIA la cererea StiriAgricole.ro. Chiar daca nu dispune de suprafete la fel de mari precum exploatatiile din topul clasamentului, mica firma transilvaneana a reusit sa aiba pe anul 2014 o cifra de afaceri de 277.519 lei si, de asemenea, un profit de 56.847 lei.

Avand in vedere ca la cultura de hamei se inregistreaza costuri mari de intretinere, mai ales pentru primii 3 ani, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Ruofera, din 2015, un sprijin cuplat in valoare de 500 de euro/ha, suma urmand sa creasca pana la 545 de euro/ha, pana in 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE